Vrijdag Blijdag: Uilenballenpluizen tijdens de IVN workshop

31 maart 2017, van 16:00 tot 17:00 | FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder

Het is weer Vrijdag Blijdag en deze keer kunnen de kinderen onder leiding van een vrijwilliger van het IVN heerlijk pluizen in uilenballen.

Uilenballen

De meeste soorten uilen kunnen twee braakballen per dag uitbraken; sommige maar één per dag. Wist je dat tussen het opeten van de prooi en het naar buiten werken van de onverteerbare delen zit ongeveer 20 uur.

Uilen schrokken hun maaltijd in één hap naar binnen, zij hebben namelijk geen tanden. De stukjes die onverteerbaar zijn, blijven in de maag achter en worden na een poosje weer uitgebraakt in de vorm van een uilenbal. Uilen eten alleen levend voedsel zoals vliegen, kevers, muggen, wormen, muizen, ratten, kikkers en kleine vogels. Soms vangen ze zelfs konijnen. Een uilenbal zit vol botjes, haren en nog veel meer.

De uilenballen worden uitgeplozen met pincetten en ander materiaal. Met behulp van microscopen en zoekkaarten kan worden nagegaan welke diertjes de uil gegeten heeft. Er zijn soms hele verrassende vondsten, zoals een compleet schedeltje van een veldmuis. Het uilenballenpluizen is spannend en leerzaam voor jong en oud.

Vrijdag Blijdag

Elke laatste vrijdag van de maand staat tijdens Vrijdag Blijdag een leuke kinderactiviteit op het programma bij FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder. Deze workshops en voorstellingen zijn educatief of ze inspireren om nieuwe dingen te onderzoeken. Vaak gaat het over dingen die gewoon lijken, maar eigenlijk bijzonder zijn.