75 Jaar Vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien in vrijheid leven. Dit jaar maken we 4 en 5 mei thuis mee.

Thuis herdenken

Het Nationaal Comité roept alle blazers van Nederland op het Taptoe-signaal mee te spelen vanuit huis. Na de twee minuten stilte volgt het Wilhelmus. Speel of zing jij mee op 4 mei?

Zing mee met het Wilhelmus

Vrijheid in Flevoland

Samen met de nieuwe bibliotheek Almere en Bibliotheek Netwerk Flevoland hebben wij lokale informatie over de oorlog in Flevoland samengebracht. Zo vind je hier een prachtig nieuwsfragment uit 1965 over onderduikers in de Noordoostpolder. Ook draagt een van de stadsdichters uit Dronten eigen werk over de oorlog voor.

Lezen over de oorlog

Meer e-books over WOII

WOII voor de jeugd

Meer jeugdboeken over WOII

Anne Frank videodagboek

In deze vlogs volg je Anne Frank vanaf 29 maart 1944. Ze is 14 jaar en zit dan al ruim anderhalf jaar ondergedoken, samen met haar ouders Otto en Edith, zus Margot, Auguste en Hermann van Pels, hun zoon Peter en Fritz Pfeffer. Anne filmt zichzelf en de gebeurtenissen in het Achterhuis.

Videoserie: Jong in Oorlog

In deze videoserie vertellen ooggetuigen over hun kindertijd in de Tweede Wereldoorlog. De filmpjes zijn door het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met SchoolTV ontwikkeld.