Oekraïne

Er zijn inmiddels veel initiatieven op gang gekomen om Oekraïense vluchtelingen te helpen. Bijvoorbeeld om te lezen in hun eigen taal of om Nederlands te leren spreken. Hier vind je voorbeelden van deze initiatieven.

Heb je even een computer of wifi-verbinding nodig? Dan kun je natuurlijk altijd binnenlopen bij een bibliotheek in de buurt.


E-books en luisterboeken

Met de gratis app Unlimited Learning kunnen Oekraïense kinderen en volwassenen volop lezen en leren.

Refugee Help

Van onderwijs tot gezondheidszorg, van rechtsbijstand tot sportactiviteiten. RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten.

 

Jeugdbieb

Lesmateriaal, prentenboeken, e-books, luisterboeken: via Jeugdbieb vind je een schat aan informatie voor Oekraïense kinderen.

Prentenboeken in alle talen

Luister naar audio-vertalingen van de mooiste prentenboeken. Veel boeken zijn ook in het Oekraïens beschikbaar.


Luister en leer

‘Luister en leer’ is een gratis taalprogramma voor alle vluchtelingen uit Oekraïne. Maak kennis met de taal door te luisteren en na te spreken.

Voor kinderen

Voor kinderen organiseren wij maandelijks gratis activiteiten op vrijdagmiddag. Tijdens Vrijdag Blijdag worden activiteiten en voorstellingen gegeven die op het eerste gezicht gewoon lijken, maar toch heel bijzonder zijn. Ook luister je via jeugdbieb gratis naar kinderboeken in de Oekraïense taal.

Nederlandse taal

Voor iedereen die de Nederlandse taal wil leren en begrijpen zijn er taallessen en cursussen. Je kunt via de bibliotheek ook zelfstandig online Nederlands leren en oefenen. Klik daarvoor ook op de onderstaande link.

Communicatiekaart

Afbeeldingen in het Nederlands en Oekraïens.

Voor taalvrijwilligers, gastgezinnen en taalcoaches

Nederland leeft mee met Oekraïense vluchtelingen. Welke tips heeft 'Het Begint met Taal' voor taalvrijwilligers, gastgezinnen en taalcoaches? Je leest het hier.

Naar het Begint met Taal

Wat doet jouw gemeente?

Lelystad

Noordoostpolder

Dronten

Zeewolde

Urk