Voorleesestafette

13 oktober 2017, van 09:00 tot 17:00 | Lelystad

Medewerkers van FlevoMeer Bibliotheek trekken Lelystad door met een feestauto langs de locaties die een grote rol spelen in de geschiedenis van de bibliotheek in Lelystad.

In de feestauto wordt door de aanwezige Lelystedelingen een boekje gemaakt en wordt er voorgelezen, waarna de bus weer naar de volgende locatie vertrekt. De boekjes worden vervolgens uitgedeeld in onder meer De Uiterton en de Penitentiaire Inrichting.

09.00-9.45 uur: De Laetare
De bibliotheek van Lelystad is hier ooit begonnen in een garagebox aan de Steile Bank. Basisschool De Laetare staat in de buurt van de Steile Bank en in de oudste wijk van Lelystad. De garagebox is jaren geleden afgebroken en daarom is er voor de locatie bij De Laetare gekozen. Ook de Kinderboekenweek wordt dan op een feestelijke manier afgesloten met de kinderen van de school. De Laetare is een van de scholen die de Bibliotheek op school heeft, wat inhoudt dat de school een intensieve samenwerking met de bibliotheek heeft, waarbij het ontdekken van plezier in lezen voorop staat.

10.00-11.45 uur: Lelycentre, Noorderwagenplein
In het winkelcentrum Lelycentre was tot 1994 een filiaal van de bibliotheek in Lelystad. Helaas moest dat sluiten vanwege bezuinigingen. Vanaf deze locatie wordt via een live-verbinding de voorleesestafette betrokken bij de opening van de feestelijkheden in de bibliotheek aan de Promesse. De voorleesestafette is live te volgen in de bibliotheek door de aanwezigen.

12.00-12.45 uur: Buurtcentrum De Brink
In 2001 is de bibliotheek begonnen met het digitaal trapveld Clickpunt in Buurtcentrum De Brink en was er een Digiobus in de Waterwijk om de Lelystedelingen digitaal op weg te helpen. Het Clickpunt bestaat nog steeds en valt nu onder beheer van het Buurtcentrum.

13.00-13.30 uur: Penitentiaire Inrichting
De bibliotheek is er voor de baby tot en met de hoogbejaarde en voor de basisschoolleerling tot de gedetineerde van de Penitentiaire Inrichting. Sinds 1995 voorziet FlevoMeer Bibliotheek Lelystad wekelijks de gedetineerden van de PI van boeken.

14.00-14.45 uur: De Uiterton
Sinds 1994 is er in Woonzorgcentrum/bejaardenhuis De Uiterton en later ook in De Hanzeborg een kleine vestiging van de bibliotheek, gerund door vrijwilligers.
Heel wat inwoners van De Uiterton maken al jaren gebruik van de voorziening van de bibliotheek in eigen huis. Behalve voor boeken kunnen ze ook in de bibliotheek terecht voor een gezellig praatje met de vrijwilligers daar.

15.00-15.45 uur: Verschillende plaatsen in Lelystad
Alle kinderen tot 18 jaar kunnen gratis lid worden van FlevoMeer Bibliotheek Lelystad. Dat kan al vanaf 3 maanden oud. Kinderen onder de twee jaar krijgen dan een Boekstartkoffertje met daarin onder andere twee boekjes, zodat ouders vast kunnen beginnen met voorlezen. FlevoMeer Bibliotheek Lelystad heeft ook een ruim assortiment stoffen boekjes voor de allerkleinste klantjes.

16.00-17.00 uur: Parkeerplaats winkelcentrum Jol
Ook in de wijk Jol is een filiaal geweest van de bibliotheek. Dat moest helaas tegelijk met het filiaal in het Lelycentre sluiten in 1994. De bibliotheek heeft nu één grote centrale vestiging op Promesse 4, naast het Stadhuis.