Filmhuis Emmeloord met The Square

18 maart 2018, van 14:30 tot 17:00 | Movieskoop

Lazy Sunday, met kunstzinnige film The square in Filmhuis Emmeloord en in samenwerking met restaurant Le Mirage

In het Zweedse Museum of Modern Art is een nieuw kunstwerk onthuld: een met ledlampjes gemarkeerde vierkant van vier bij vier meter. In deze ‘square’ is iedereen gelijk en helpt iedereen elkaar. The Square, die dit jaar op het filmfestival van Cannes de Gouden Palm won, gaat over informele afspraken en taboes in een wereld waar ‘grensoverschrijdend’ een deugd is. Een fascinerende satire over beeldende kunst.

Hoofdpersoon is de zelfgenoegzame museumcurator Christian. Kunst moet het opnemen voor onderdrukten, vindt hij. Maar de chaos besluipt hem van vele kanten. Voor de expositie ‘The Square’ verzinnen twee druistige reclameboys wel even een virale internetcampagne. Ook is er de problematische relatie met een kunstjournalist Anne.

Regisseur Ruben Östlund houdt van de milde paniek die kan ontstaan uit een mix van goede bedoelingen, verwarrende sociale situaties en onhandige reacties. Hij toont de menselijke beschaving als een dun laagje vernis. Dierlijke instincten spelen nog altijd een rol, met name in groepsgedrag. De mens is en blijft een kuddedier.

The Square levert fantastische discussiestof op, maar is ook nog eens een lust voor het oog, met fraai camerawerk, bijzondere locaties en uitstekende acteurs.

Kaarten zijn te koop bij Movieskoop (filter op 'filmhuis').

Heerlijke maaltijd na de film

Na afloop van de film is het mogelijk onder genot van een heerlijke maaltijd met een Scandinavisch vleugje na te praten in Restaurant Le Mirage. Alle bezoekers van de film worden tijdens de pauze getrakteerd op een heerlijk Scandinavisch hapje.