Schrijver Rogier Verkroost geeft lezing over Hans Gruijters

7 december 2018, van 15:00 tot 16:30 | FlevoMeer Bibliotheek Lelystad

Kosten: gratis

Verkroost schreef het boek Hans Gruijters, een dwarse democraat over deze allereerste burgervader van Lelystad, die van 1980 tot 1996 burgemeester van Lelystad was.

Rol van Hans Gruijters

De lezing begint om 15.00 uur en zal in het teken staan van de geschiedenis van de stad en de rol van Hans Gruijters daarin. Om 16.00  uur zal FlevoMeer Bibliotheek het verhaal op de MultiTouch Table  onthullen dat in samenwerking met Verkroost tot stand kwam. Na afloop is er ruimte voor vragen en een eventuele signeersessie. De toegang tot de lezing is gratis.  

Over Hans Gruijters

Gruijters (1931-2005) stond aan de basis van zijn partij D66 en was  tijdens het kabinet Den Uyl minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening. Hij werd in 1980 burgemeester van Lelystad, een buitengewoon  moeilijke periode. De stad had te kampen met een slecht imago, hoge  criminaliteit en een structureel financieel tekort. Eind jaren tachtig was Gruijters betrokken bij een saneringsplan vanuit de landelijke politiek, waarna het tij zich langzaam keerde. Ook maakte hij de bouw  van de Batavia in Lelystad mogelijk.  

Over het boek

Verkroost is de schrijver van de onlangs verschenen biografie “Hans  Gruijters, een dwarse democraat”. Dit boek gaat over de totale  levensloop van de man die van 1980 tot 1996 de allereerste burgemeester van Lelystad was. Het boek is na afloop van de lezing te koop en kan desgewenst door de auteur gesigneerd worden.

Foto: Fernando Pereira / Nationaal Archief / Anefo / CC0
Foto bijschrift: Installatie van burgemeester Gruijtjes