Boekentaxatie door taxateur Arie Molendijk

26 oktober 2019, van 10:30 tot 12:30 | FlevoMeer Bibliotheek Lelystad

Kosten: €5,-

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Taxateur en veilinghouder Arie Molendijk uit Rotterdam komt naar FlevoMeer Bibliotheek Lelystad om oude en zeldzame boeken, handschriften en oude bijbels voor het publiek op hun waarde schatten. Voor € 5,- kunnen bezoekers hun boeken laten beoordelen, ongeacht het aantal. Dit kan contant tijdens de taxatie. Molendijk is de laatste taxateur van boeken in Nederland die er geheel zijn beroep van heeft kunnen maken.

Verborgen schatten

Molendijk is vooral gespecialiseerd in oude geschiedenis, topografie, (staten)bijbels en theologie. Ook oude foto’s, ansichtkaarten en albums zijn welkom. Taxatie gebeurt zo mogelijk aan de hand van bewijsmateriaal uit recent verschenen veilingcatalogi. Een nauwkeurige vaststelling van de waarde van boeken is afhankelijk van de druk en van de staat waarin het boek verkeert. Met enige regelmaat komen er op dit soort taxatiedagen uiterst zeldzame werken voor de dag en soms duiken zelfs geheel onbekende boeken op.

Restauratieadviezen

Molendijk geeft ook graag een deskundig advies met betrekking tot restauratie van kostbare boeken, bijbels of boeken met een emotionele waarde. Het maken van een taxatierapport voor de verzekering is mogelijk voor zeldzame boeken en bijbels, en advies voor verkoop en inbreng voor een veiling. 

Over Arie Molendijk

Inmiddels heeft Molendijk meer dan 1500 taxatiedagen op zijn naam staan. Dit werd in de Stadsbibliotheek van Rotterdam eind 2015 gevierd. Tevens werd  hij vorig  jaar door de Koninklijke Bibliotheek uitgenodigd voor de Boekenparade te Amsterdam. Molendijk organiseerde in het verleden twee keer per jaar een veiling van oude en antieke boeken en was organisator van diverse boekenmarkten, zoals de Veluwse boekenmarkten.