Digicafé

14 januari 2022, van 14:00 tot 16:00 | Elke week | FlevoMeer Bibliotheek Lelystad

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Nu in Nederland de coronacheck is ingevoerd waarbij het tonen van een QR-code verplicht is, lopen veel Lelystedelingen er tegenaan dat ze niet weten hoe ze aan zo’n QR-code komen. FlevoMeer Bibliotheek biedt deze inwoners een helpende hand bij het wekelijkse DigiCafé van 14.00 tot 16.00 uur. Uiteraard is er ook nog steeds ruimte voor andere digitale vragen, zoals vragen over e-boeken of hulp bij het inloggen.

Voorbereid naar de bieb

“Niet iedereen heeft in de eigen omgeving iemand paraat die even kan helpen,” legt bibliotheekmedewerker Edwin Franken uit. “Dan is het fijn als er toch een plek is waar iemand je helpt.” Om klanten goed van dienst te kunnen zijn, dienen zij zich wel voor te bereiden. “Een werkende DigID met een gebruikersnaam en wachtwoord is bijvoorbeeld nodig voor het aanmaken van een QR-code en een telefoon. Een smartphone heeft de voorkeur als die aanwezig is.” Ook wie nog geen DigID in gebruik heeft, is welkom. “Het is wel handig om, indien dat zelf lukt, alvast een DigID aan te vragen en om de activeringscode die per post binnenkomt mee te nemen,” legt Franken uit. “Als dat niet lukt, kunnen we ook helpen vanaf het begin, maar dan kunnen we niet meteen daarna de QR-code aanmaken. Daar zal dan tijd tussen zitten.”

Alles mee

Ook voor andere vragen is het handig als bezoekers voorbereid op pad gaan. “Als je bijvoorbeeld vragen hebt over je e-reader, neem dan ook de laptop en het kabeltje voor de e-reader mee, want deze heb je nodig om de e-boeken op de e-reader te zetten,” vertelt bibliotheekmedewerker Mick van Leeuwen. “Zo heb ik zicht op het hele proces van e-boek downloaden tot het overzetten naar de e-reader en zie ik ook waar het misgaat.” Dit geldt ook voor andere vragen: neem alles mee naar de bibliotheek wat nodig is om aan de slag te kunnen. “Denk daarbij ook aan inloggegevens als die nodig zijn, zoals van de Online Bibliotheek.”