Filmhuis Emmeloord: Portrait de la jeune fille en feu

4 december 2019, van 20:30 tot 22:30 | Movieskoop Emmeloord

Kosten: € 9,75

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Een liefde die gedoemd is om tijdelijk te zijn. Het zijn de meest intense liefdes, vervuld van diepe melancholie. Op woensdag 4 december vertoont Filmhuis Emmeloord het drama Portrait de la jeune fille en feu.

Portrait de la jeune fille en feu

De film Portrait de la jeune fille en feu speelt in de achttiende eeuw en oogt als een kostuumdrama, maar is bovenal een liefdesverhaal over twee vrouwen die zich heftig in elkaar verliezen. Het drama speelt zich af op een afgelegen eiland bij Bretagne. Kunstschilder Marianne krijgt de opdracht om een huwelijksportret te maken van de eigengereide Heloïse. Het schilderij is voor haar aanstaande in Milaan, als een tinderfoto in de achttiende eeuw. Heloïse verzet zich tegen haar lot als echtgenote en weigert te poseren.

Tijdens lange wandelingen langs de kust observeert Marianne haar model uitvoerig. Haar bewegingen, haar blik, een zeldzame glimlach. ‘s Nachts werkt Marianne in het geheim aan het schilderij. In Heloïses laatste dagen van vrijheid groeit de aantrekkingskracht tussen de twee vrouwen, totdat uiteindelijk de liefde ontvlamt.

Zoals een schilder met een paar zekere penseelstreken een wereld kan oproepen, zo legt regisseuse Céline Sciamma deze liefde vast, ingetogen en vol ouderwets romantische symboliek. Waardoor dit tijdloze en universele verhaal aan kracht wint. Portrait de la jeune fille en feu ging dit jaar in première op het Filmfestival van Cannes, waar de film enthousiast werd ontvangen door pers en publiek en de prijs voor Beste Scenario en de Queer Palm won. 

De inloop is vanaf 20.30 uur.
Kaarten zijn te koop bij Movieskoop (filter op 'filmhuis')