Koffie-ochtend met een vleugje kennis over gokverslaving

14 maart 2018, van 10:00 tot 11:30 | FlevoMeer Bibliotheek Zeewolde

Kosten: Voor leden € 2,50, voor niet-leden € 3,50 incl. koffie en thee

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Spreker Marco Smit had meer dan 30 jaar een gokverslaving en vertelt hoe hij het roer omgooide.

Meer dan 30 jaar is Marco Smit gokverslaafd geweest met ups en veel downs. Zijn gokverslaving had een enorme impact op zijn gezin en carrière. Hij besteedde veel tijd aan het gokken en de verslaving heeft veel geld, kansen op promotie en sociale contacten gekost. Hij speelde met geld wat eigenlijk voor andere dingen bedoeld was en deed zijn uiterste best om de verslaving geheim te houden voor iedereen in zijn omgeving. Liegen en manipuleren werd een tweede natuur. Op een vrijdag de 13e  kwam zijn verslaving weer aan het licht. Zijn vrouw had contact met de bank en daar kreeg zij informatie die haar vermoeden bevestigde. Na die ontdekking volgde een zware tijd. De gevolgen van zijn verslaving hadden zoveel impact op zijn hele gezin, dat moest hij toen onder ogen zien. Zijn vrouw heeft hem in dezelfde week aangemeld bij de AGOG (Stichting Anonieme Gokkers).  

Leven na de verslaving

Inmiddels heeft hij zijn verslaving al drie jaar onder controle. Hij was zo blij met zijn herstel dat hij dit met zoveel mogelijk mensen wilde delen. Dat was voor hem een reden het roer drastisch om te gooien en te kiezen voor een carrière in de verslavingszorg. Hij werkt nu als counselor in de verslavingszorg en is daarnaast bestuurslid van de AGOG. Één van zijn doelen is het doorbreken van taboes rondom verslaving, omdat hij uit ervaring weet dat er veel stil verdriet is bij mensen die hiermee te maken hebben. Een gokverslaving kost je altijd meer dan je hebt en is ook progressief. Je heb steeds meer geld nodig en je gaat ook steeds langer spelen. Een verslaving is volgens hem voor het leven, daarom legt hij veel nadruk op volledige onthouding. Zijn motto is “Ik gun iedereen mijn herstel”.

Koffie-ochtend

Elke maand wordt in bibliotheek Zeewolde een koffie-ochtend georganiseerd waarbij een bepaald thema centraal staat. Iedereen is van harte welkom om deze ochtenden langs te komen.