Lezing: Werkelijkheid en fictie op het spel

10 oktober 2019, van 20:00 tot 22:00 | FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder

Kosten: € 12,00 voor niet-leden, € 10,00 leden Humanistisch Verbond of bibliotheek, € 5,00 jongeren onder de 18 jaar

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Op donderdag 10 oktober 2019 vindt de eerste lezing van het seizoen 2019-2020 van het Humanistisch Verbond plaats in FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder. De spits wordt dit jaar afgebeten door filosoof en theoloog Laurens ten Kate.

Heeft de wereld zin? Speelt deze vraag nog een rol in een wereld waarin talloze antwoorden voorhanden zijn? In een wereld waar ieder zijn eigen waarheid lijkt de hebben, en waar alternatieve feiten, nepnieuws en manipulatie bestaan? Laurens ten Kate zal laten zien hoe je vanuit een vrijzinnig perspectief naar de moderne kunst, maar ook naar nieuwe sociale media kunt kijken: als ‘ruimtes’ waar het onderscheid tussen werkelijkheid en fictie op het spel staat - inspirerend en tegelijkertijd beangstigend.

Daarbij gaat het over de vraag hoe mensen in een globaliserende en meer en meer pluralistische wereld hun zingevingsvragen beantwoorden en zo bescherming zoeken in een tijdelijk ‘thuis’. Het gaat dan over verbeelding, schepping en transcendentie (zie Ten Kate’s boek De vreemde vrijheid), en hoe rituelen, zowel persoonlijke als relationele, daarin een nieuwe rol spelen.

Over Laurens ten Kate

Laurens ten Kate is filosoof en theoloog en was werkzaam als postdoc-onderzoeker aan de Theologische Universiteit Kampen, als visiting researcher aan het Heyendaal Instituut voor Interdisciplinaire Religiestudies van de Radboud-Universiteit Nijmegen, en als fondsredacteur filosofie bij Uitgeverij Boom.
Sinds 2002 is hij verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht (UvH) als universitair hoofddocent filosofie en religiestudies en als bijzonder hoogleraar vrijzinnige religiositeit en humanisme. In mei 2016 verscheen zijn inaugurele rede in boekvorm: De vreemde vrijheid (Amsterdam: Sjibbolet), waarin hij wat hij noemt de ‘vrijzinnige conditie’ van de 21ste cultuur aan een analyse onderwerpt.

De lezing vindt plaats op donderdag 10 oktober 2019 in FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder, Harmen Visserplein 5, te Emmeloord. De aanvang is 20.00 uur. Deelname bedraagt €12,-, dit is inclusief consumptie. Leden van het Humanistisch Verbond en de bibliotheek betalen €10,- en jongeren onder de 18 jaar €5,-.
Aanmelden vooraf via e-mail naar perspectief.nop@gmail.com wordt op prijs gesteld.