Odensehuis Flevoland

14 januari 2020, van 14:00 tot 16:00 | Elke week | FlevoMeer Bibliotheek Swifterbant

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Het Odensehuis Flevoland is wekelijks in FlevoMeer Bibliotheek Swifterbant. Je kunt hier terecht met vragen over hersenfalen en de gevolgen hiervan in de omgeving.

Kom samen tot oplossingen

Een Odensehuis is een informatie-, advies- en ontmoetingsplek voor mensen met (beginnende) dementie, mantelzorgers en hun familie en vrienden. Er is ruimte voor ontmoeting, ondersteuning, activiteiten en advies.  Een Odensehuis biedt  een stem aan mensen met dementie en de mantelzorgers. Het is een veilige plek naast hun eigen woonomgeving waar ze zich’ thuis’ kunnen voelen.

De middagen zijn bedoeld om door middel van gesprekken met elkaar een oplossing te vinden voor het omgaan met dementie en de problemen die daardoor ontstaan. Dementie doet soms een onevenredig groot beroep op de directe verzorger. De ongevraagde en meestal niet voorziene hulp die de mantelzorger geacht wordt te geven wordt, of is, soms zo groot dat overspannen zijn (burn-out) één van de meest voorkomende klacht is bij de mantelzorgers. De ervaring is, dat oplossingen vaak door gesprekken met gelijkgestemden (ervaringsdeskundigen) naar boven komen.

Naast deze gesprekken zijn er ook interessante boeken die de moeite waard zijn te bespreken. Natuurlijk kun je zelf ook aangeven waar jouw belangstelling of behoefte naar uit gaat.

Meer informatie over het Odensehuis Flevoland staat op www.odensehuisflevoland.nl  

Interview met twee vrijwilligers van het Odensehuis

Dementie verwoest levens, niet alleen van de patiënt maar ook van de omgeving. Het Odensehuis helpt mensen met dementie en hun mantelzorgers door met hen in gesprek te gaan. “Iemand met dementie raakt vaak snel geïsoleerd. Ze komen niet op zinnen of woorden en schamen zich voor hun dementie”, aldus Geertje. Geertje en Leonard helpen de patiënt en mantelzorger om op een andere, eenvoudigere manier te leren praten. Bewustwording en persoonlijke aandacht is belangrijk en dat is ook waar het Odensehuis voor staat. Geen medische molen maar samen in gesprek over de ziekte en het delen van ervaringen. “Als dementie is vastgesteld wil dat nog niet zeggen dat het leven voorbij is”, aldus Leonard, “Er valt nog veel aan te leren in de beginfase van dementie”, valt Geertje hem bij. Elke dinsdagmiddag zitten vrijwilligers Geertje en Leonard klaar in FlevoMeer Bibliotheek Swifterbant om met patiënten en mantelzorgers in gesprek te gaan. Kom een keer langs. http://bit.ly/odensehuis