SCAB Skoel: Rouw ‘niet klagen, maar dragen’  

25 november 2021, van 19:30 tot 21:30 | Online

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

De SCAB Skoel thema-avond van 25 november staat in het teken van rouw. Op Urk vaak geassocieerd met vissersrampen en collectief ervaren van verdriet. We gaan op zoek naar hoe rouw vandaag de dag wordt beleefd, niet alleen collectief als dorp, maar ook persoonlijk. Wat maakt Urk hierin bijzonder, of juist niet? Waar komen onze rouw-tradities vandaan en worden ze nog zo strikt gehandhaafd?

Rouw

Jacob Oeverbeek verzorgt een column. Hij is geestelijk verzorger en heeft in de dagelijkse praktijk veel te maken met rouw en verdriet. Wat ziet hij in zijn werk? Met een filosofische blik kijkt hij naar het thema.
Met Evert Weerstand voeren we het gesprek over de geschiedenis en tradities van rouw op Urk. Welke gebruiken kennen we nog steeds? Waarom hangen sommige mensen nog steeds lakens voor de raam? Hoe zat het met de klederdracht in tijden van rouw?

Weinig mensen weten het, maar Jan Verhoef is rouwcoach. Jan vertelt over de verschillende stadia van rouw. Met hem kijken we hoe je rouw als een proces kanzien. Ook kijken we hoe rouw bijdraagt aan het vormen van je identiteit en levensloop.
Ook zijn er de 25e coördinatoren van de Terminale thuishulp aanwezig. Wat is terminale thuishulp? Waar hebben zij te maken met rouw? Afscheid en terugkijken op het leven, welke gesprekken heb je met cliënten aan het ziekbed? Is Urk afwijkend op het gebied van thuishulp? Hoe sorteer je voor op het onvermijdelijke einde en bereid je de familie daarin voor?

Tot slot is Bertine van Urk te gast. Haar oudste dochter is zes jaar terug op vier jarige leeftijd overleden. Bertine vertelt over haar persoonlijke ervaringen en hoe ze haar rouwproces op Urk heeft beleefd. Bertine vertelt; “Rouwen is rauw. En daarom is het ook een persoonlijke zaak die iedereen op zijn eigen manier verwerkt en leert dragen. Het is belangrijk omdat toe te lichten. Voor rouw is geen schema of draaiboek. Rouwen roept rauwe emoties op zoals woede en onmacht. Zulke emoties kunnen leiden tot onbegrip en verwijdering omdat daar moeilijk mee is om te gaan vanuit de omgeving”.

De avond wordt opgeluisterd door een muzikale bijdrage van Marco Hoorn.  

Online

Er is volop gelegenheid voor discussie het stellen van vragen aan de gastsprekers. Kortom, een avond vol nieuwe inzichten en inspiratie.

Bekijk de uitzending via de livestream op het YouTube of Facebookkanaal van SCAB.
Door aanscherping van de coronamaatregelen wordt deze avond evengoed uitgezonden, maar is er geen publiek in de bibliotheek.