SCAB Skoel: Verhalen vertellen

26 september 2019, van 19:30 tot 22:00 | FlevoMeer Bibliotheek Urk

Kosten: € 5,00. € 3,00 voor bibliotheekleden en SCAB donateurs

Afwisselende avonden rondom interessante thema’s, bekeken vanuit verschillende invalshoeken. Lichtere en soms zwaardere onderwerpen om over na te denken en over na te praten onder het genot van een hapje, drankje en muziek. Een laagdrempelige avond voor en door Urkers. Dat is SCAB Skoel in FlevoMeer Bibliotheek Urk

Van drugsproblematiek tot rellende jongeren en de lage vaccinatiegraad: soms lijkt het alsof alles wat op Urk gebeurt onder het vergrootglas van de landelijke media ligt, waarbij clichés worden uitvergroot en het imago van ons vissersdorp niet zelden schade ondervindt. Maar Urk is ook het dorp van de populaire SBS 6 serie Urk!, die volgens fans laat zien dat hier nog ‘echte mensen’ wonen en dat oeroude normen en waarden op Urk nog springlevend zijn. Kortom, verhalen over Urk zijn er genoeg. Maar hoe ga je hier als professionele verhalenverteller mee om?

Verhalen vertellen

Op 26 september opent het tweede SCAB Skoel seizoen met een avond over media en de kunst van het verhalen vertellen. Na een introductie door Greetje de Vries, verkennen we het thema met vier gastsprekers die allen actief zijn in het medialandschap. Wat houdt hun werk in? Hoe ziet het spanningsveld tussen journalistieke vrijheid en commerciële belangen eruit? En hoe gaan deze Urkers om met controversiële thema’s en kritiek aan hun adres?

Jelle Bakker (43) is journalist bij Het Urkerland en docent aan de Christelijke Hogeschool Ede. De afgelopen jaren schreef hij veel over drugscriminaliteit, maar ook over de groei van het bedrijfsleven en de schoonheid van Urk. Jelle: ,,Ik wil het hebben over de overeenkomst tussen humor in een goed verhaal en chemicaliën in sigaretten. Maar ook over waarom dominee Klok altijd bovenaan mijn lijstje van te interviewen personen stond en ik ontevreden was toen ik hem uiteindelijk te spreken kreeg.”

William Mazereeuw werkt als Creative bij de Beeldbrigade in Amsterdam. Vanuit die functie was hij het achter de populaire SBS 6-serie Urk!. Daarnaast timmert hij aan de weg als vlogger. Hoe heeft Mazereeuw het geschopt van visverwerker tot beroeps-verhalenverteller? En hoe gaat het proces van bedenken en uitwerken van nieuwe concepten in zijn werk? William: ,,Ik wil creatief zijn, mensen laten nadenken, mensen laten vertellen en de wereld die verhalen geven.”

Cornelis Vlot studeerde Communicatie en is werkzaam als projectleider Communicatie en woordvoerder bij de EO. Cornelis: ,,De EO is één van de spelers binnen de Publieke Omroep en heeft een belangrijke representatieve taak voor christelijk Nederland. De mensen die er werken vormen een bonte verzameling van verhalenvertellers (...) Als projectleider Communicatie help ik mee om deze verhalen met zoveel mogelijk impact naar buiten te brengen. Het jaarlijks terugkerende paasevenement The Passion is een mooi voorbeeld.” Bij SCAB Skoel vertelt Cornelis over zijn ervaringen in Hilversum en zijn fascinatie voor het ‘merk’ Urk.

Als vaste kracht bij Urk op de Planken weet Cees de Vries jaarlijks volle zalen aan het lachen te maken met z’n zelfgeschreven sketches. Daarbij schuwt hij niet om Urker eigenaardigheden en clichés uit te vergroten. Maar waar ligt voor hem de grens van het toelaatbare? Cees: ,,Die is onzichtbaar en de kunst is om deze grens op te zoeken. Voor sommige mensen ga ik over de schreef omdat wat wel of niet ‘kan’ voor een ieder weer anders ligt. Maar ikzelf vind het heerlijk om hier tegenaan te schuren en de grenzen voor Urker begrippen op te rekken.’’

Kaartverkoop

Ook in het nieuwe seizoen is er bij SCAB Skoel weer volop gelegenheid voor discussie het stellen van vragen aan de gastsprekers. Daarnaast serveren we in de pauze heerlijke hapjes en drankjes en kunt u tussendoor genieten van de prachtige bijdragen van muzikaal talent Marco Hoorn.

SCAB Skoel is een initiatief van de stichting Culturele Activiteiten en Bibliotheek en vindt elk seizoen van september tot mei zo’n vijf keer plaats in de Bibliotheek op Urk. Let op! De zaal is vanaf 19.15 uur open, aanvang 19.30 uur.

Wees er op tijd bij! Kaarten zijn hieronder verkrijgbaar. Ze zijn daarnaast verkrijgbaar aan de balie van Flevomeer Bibliotheek Urk en bij de entree. Deelname per avond bedraagt 5 euro. Voor bibliotheekleden en SCAB donateurs is er een gereduceerd tarief van 3 euro.