SCAB Skoel: GEANNULEERD

28 november 2019, van 19:30 tot 22:00 | FlevoMeer Bibliotheek Urk

Kosten: € 5,00. € 3,00 voor bibliotheekleden en SCAB donateurs

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Wegens het ongeval met de Urker Kotter bij Texel, is deze avond geannuleerd en wordt verplaatst naar 30 januari 2020.

Heb je een kaartje gekocht? Dan kun je deze gebruiken op 30 januari. Ben je dan verhinderd? Dan kun je het bedrag terug vragen bij de balie van de bibliotheek.

Goed fout

Op 28 november staat de tweede editie SCAB Skoel van dit seizoen in het teken van de grens tussen goed en fout. We openen de avond met een visie vanuit de wetenschap van criminoloog Dirk Korf (via video-opname). Deze professor van Urker afkomst is als specialist op het gebied van criminaliteitsbestrijding verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn boek Coke bij de vis onderzocht hij drugsproblemen in Nederlandse vissersdorpen en legt hij de link met de teloorgang van tradities in maritieme gemeenschappen. Valt het wel mee op Urk of is er meer aan de hand dan we op het eerste gezicht denken?

Vervolgens belichten drie gastsprekers het thema vanuit hun eigen, unieke invalshoek. Johannes Spoelstra was jarenlang werkzaam als politieagent op Urk. "Als je het drie jaar uithoudt op Urk ben je daarna voor iedere functie bij de politie inzetbaar”, kreeg hij te horen toen hij aan het begin van de jaren zeventig zijn loopbaan op Urk begon. Het werden 31 jaren. Hoe ging deze Fries om met de uitdagingen die hij als politiefunctionaris tegenkwam? En hoe kijkt hij terug op deze periode in zijn leven? Tijdens SCAB Skoel deelt Spoelstra zijn ervaringen en geeft een inkijkje in het reilen en zeilen van de Urker politie in de jaren zeventig en tachtig. Spoelstra: "Urk was in veel opzichten nog een eiland.”

Iemand die het thema vanuit een heel andere invalshoek belicht is Jacob Oeverbeek, humanistisch geestelijk verzorger in de gevangenis. Tijdens SCAB Skoel vertelt Jacob meer over dit werk, zijn motivaties en over wat hij zoal tegenkomt in de omgang met gedetineerden. Jacob: "Belangrijk voor mij is dat een mens nooit samenvalt met de overtreding. Ik vind het mooie van mijn werk dat ik mij altijd van mens tot mens tot de gedetineerde richt. De mens achter de boef, zeg maar.”

Derde gast van de avond is Anna Romkes. Als vrijwilligster en ervaringsdeskundige bij Waypoint begeleidde ze jaren een groep ouders die te maken hadden met verslavingsproblematiek binnen hun gezin. Anna geeft toe: "Na het overlijden van onze zoon in 2008, door wie ik bij Waypoint terechtkwam werd het voor mij moeilijker om uit het heden te spreken. Want het werd verleden. Ik ben daarom met dit werk gestopt.” Speciaal voor SCAB Skoel maakt ze een uitzondering en vertelt vanuit haar persoonlijke ervaring wat er gebeurt als het goed fout gaat binnen een gezin.

Kaartverkoop

Ook in het nieuwe seizoen is er bij SCAB Skoel weer volop gelegenheid voor discussie het stellen van vragen aan de gastsprekers. Daarnaast serveren we in de pauze heerlijke hapjes en drankjes en kunt u tussendoor genieten van de prachtige bijdragen van Urker zanger Jelle Kramer.

SCAB Skoel is een initiatief van de stichting Culturele Activiteiten en FlevoMeer Bibliotheek en vindt elk seizoen van september tot mei zo’n vijf keer plaats in de Bibliotheek op Urk. Let op! De zaal is vanaf 19.15 uur open, aanvang 19.30 uur.

Wees er op tijd bij! Kaarten zijn hieronder verkrijgbaar. Ze zijn daarnaast verkrijgbaar aan de balie van Flevomeer Bibliotheek Urk en bij de entree. Deelname per avond bedraagt 5 euro. Voor bibliotheekleden en SCAB donateurs is er een gereduceerd tarief van 3 euro.