SCAB Skoel: Mins ik goan ier nooit mar weg

14 maart 2019, van 19:30 tot 22:00 | FlevoMeer Bibliotheek Urk

Kosten: € 5.00. € 3,00 voor bibliotheekleden en SCAB donateurs

Afwisselende avonden rondom interessante thema’s, bekeken vanuit verschillende invalshoeken. Lichtere en soms zwaardere onderwerpen om over na te denken en over na te praten onder het genot van een hapje, drankje en muziek. Een laagdrempelige avond voor en door Urkers. Dat is SCAB Skoel in FlevoMeer Bibliotheek Urk

Goan noar je eigen land! Urkers kunnen met het oog op ‘vreemden’ soms erg uitgesproken zijn, maar hebben in verleden en heden ook menig ‘vreemdesnuut’ onderdak gegeven. Is hier sprake van een tegenstrijdigheid? En hoe gastvrij zijn we eigenlijk? Tijdens de derde avond SCAB Skoel op 14 maart gaan we dieper in op deze vragen. Vier sprekers komen aan het woord en bespreken het thema elk vanuit een eigen invalshoek.

Eerste spreker van de avond is Robert Hofman van Urk in Oorlogstijd. Hij neemt ons mee terug in de tijd en belicht de geschiedenis van de bleekneusjes die rond 1940 op Urk kwamen vanuit Amsterdam. Christianne Kapitein schreef een musical over deze bleekneusjes. Bij SCAB Skoel vertelt ze over haar drijfveer om juist dit thema op de kaart te zetten. Christianne: ,,Het contrast tussen Urkers en ‘vreemden is een heerlijke basis voor een goed toneelstuk.”

Op Urk werden tijdens de oorlog massaal de deuren geopend voor kinderen in nood, en dat is anno 2019 nog steeds het geval. 70% van de pleegkinderen in Flevoland worden op Urk geplaatst. Wat is dat toch? Ervaren pleegouder Jelle Kramer kan hierover meepraten en heeft er zijn eigen visie over. Krijn de Jong geeft als laatste spreker een inkijkje in hoe het is om een vreemdeling op Urk te zijn. Zelf nam hij meermalen vluchtelingen in huis en hij staat in nauw contact met deze groep in de Urker samenleving. Musicalschool Light Up zal de avond muzikaal omlijsten en daarnaast is er gelegenheid voor discussie en het stellen van vragen.

De SCAB Skoel is een initiatief van de Stichting Culturele Activiteiten en Bibliotheek en wordt dit seizoen drie à vier keer gehouden in de Bibliotheek op Urk. De zaal is vanaf 19:00 uur open, aanvang 19:30 uur. Deelname per avond bedraagt 5 euro. Voor bibliotheekleden en SCAB donateurs is er een gereduceerd tarief van 3 euro.