SCAB Skoel: de Vrouwe

23 mei 2019, van 19:30 tot 22:00 | FlevoMeer Bibliotheek Urk

Kosten: € 5.00. € 3,00 voor bibliotheekleden en SCAB donateurs

Afwisselende avonden rondom interessante thema’s, bekeken vanuit verschillende invalshoeken. Lichtere en soms zwaardere onderwerpen om over na te denken en over na te praten onder het genot van een hapje, drankje en muziek. Een laagdrempelige avond voor en door Urkers. Dat is SCAB Skoel in FlevoMeer Bibliotheek Urk

Urker mannen hebben het steevast over ‘de vrouwe’ als ze over hun wederhelft spreken. Van oudsher waren vrouwen op Urk verantwoordelijk voor het grootbrengen van hun, vaak grote, gezinnen. Daarnaast werkten ze waar mogelijk mee in het visserijbedrijf . Als de man doordeweeks op zee was, was ze op zichzelf aangewezen. Tegenwoordig gaan steeds meer vrouwen studeren, werken buitenshuis en proberen de ballen van werk en gezin in de lucht te houden.
Is er veel veranderd? Hoe is het om als vrouw in deze tijd werk en gezin te combineren? Hoe staat het met de rolverdeling thuis? Hoe is het voor Urker vrouwen om door te dringen in bestuursfuncties? En wat vinden de mannen er allemaal van?

De Urreker vrouwe

Tijdens de vierde editie van SCAB Skoel op 23 mei zoomen we in op de Urker vrouwenrol. Te gast zijn zes dames die het thema elk vanuit een eigen invalshoek belichten. Een uitgelezen kans dus voor jou als man om ‘de Urreker vrouwe’ beter te leren kennen en begrijpen!

Greetje de Vries bijt het spits af met een korte inleiding vanuit de wetenschap. Greetje: ,,Uit onderzoek blijkt dat Urker vrouwen van oudsher vaker de opvoedrol op zich nemen. Urker vaders hebben soms geen idee van hun toegevoegde waarde binnen het gezin en de opvoeding.’’ Zijn de mannen nu vaak te gemakzuchtig als het gaat om hun kroost? Of vinden Urker vrouwen het lastig de controle los te laten en hun man meer ruimte te geven binnen het gezin? Greetje: ,,Ik ben benieuwd hoe de mannen en vrouwen in de zaal hier tegenaan kijken.”

Tweede spreker van de avond is Stiene Kramer-Brouwer. Als vrouw van een visserman en moeder van drie kinderen was zij jarenlang gemeenteraadslid. Indertijd was zij ook mede-oprichter van de eerste vrouwencontactgroep op Urk. In 1991 werd ze de eerste vrouwelijke wethouder van Urk. Tijdens SCAB Skoel blikt Stiene terug op deze periode uit haar leven en vertelt ze hoe zij haar mannetje stond als bestuurder.

Na de pauze gaan we in gesprek met drie generaties Urker powervrouwen: bes Rika Kiefte-Woord van ‘de Flux’, dochter Hennie Molenaar-Kiefte en kleindochter Rika Woord-Molenaar. Rika senior kwam als Amsterdamse naar Urk en trouwde met een scheepstimmerman die later ondernemer werd. Naast de zorg over over haar gezin voorzag ‘Rika-de-kapster’ menig Urker van een nieuwe coupe.
Haar dochter Hennie, moeder van zes kinderen, nam het familiebedrijf over en zette zich jarenlang in als raadslid op Urk. Kleindochter Rika heeft hetzelfde beroep als haar bes en haar man werkt in de offshore twee weken op en af. Als moeder van twee kinderen is ze twee dagen per week in de kapsalon te vinden en ze weet daarnaast duizenden volgers aan zich te binden met haar foto’s en blogs. Hoe doen deze dames dit toch? Wat kregen ze mee vanuit huis en hoe ondersteunen ze elkaar?

Laatste gast van de avond is Grietje Baak. Als lid van de Christelijk Gereformeerde Kerk, docente godsdienst en pastoraal medewerkster in opleiding, gaat ze dieper in op de positie van vrouwen binnen de kerkelijke gemeenschap van Urk. Grietje: ,,Urker vrouwen zijn heerlijk eerlijk, weten wat ze willen en hoe ze het willen. Ze zijn super vooruitstrevend, maar laten het bestuurswerk in de kerk aan mannen over en vinden dat ook prima.’’

Ook deze keer is er weer gelegenheid voor discussie en het stellen van vragen. Daarnaast serveren we in de pauze heerlijke hapjes en drankjes en worden de verhalen afgewisseld met muzikale intermezzo’s, ditmaal verzorgd door Joke, Pia en Rense ‘van de Vuurtoren.’

De SCAB Skoel is een initiatief van de Stichting Culturele Activiteiten en Bibliotheek en wordt dit seizoen drie à vier keer gehouden in de Bibliotheek op Urk. De zaal is vanaf 19:15 uur open, aanvang 19:30 uur. Deelname per avond bedraagt 5 euro. Voor bibliotheekleden en SCAB donateurs is er een gereduceerd tarief van 3 euro.