VPRO Tegenlicht Meet-Up in Dronten

14 maart 2019, van 19:30 tot 21:30 | FlevoMeer Bibliotheek Dronten

Op donderdag 14 maart vindt er een VPRO Tegenlicht Meet-Up plaats in FlevoMeer Bibliotheek Dronten. De avond wordt georganiseerd door de Stadmakerij en begint om 19.30 uur. Deze meet-up zal in het teken staan van Next Generation democratie. Gratis kaarten zijn verkrijgbaar bij de balie of via de oranje knop onderaan dit bericht.

In de bres voor democratie en vrijheid

2019 is het jaar van de waarheid voor de democratie in Europa. Populistische bestuurders veranderen haast ongezien in autoritaire leiders, die zagen aan de stoelpoten van de democratie. Een nieuwe generatie denkers en doeners komt in verzet en springt in de bres voor democratie en vrijheid.

Een op de vier Europeanen zal het komend jaar op een populist stemmen, voorspellen de peilingen. Opvallend en verwacht: het populisme verspreidt zich als een lopend vuurtje over Europa. Nationalistische bewegingen worden in rap tempo uit de grond gestampt, gele hesjes gaan de straat op, en sterke leiders met sterke verhalen wonnen de verkiezingen in Italië, Hongarije, Oostenrijk en Polen. Het populisme geeft het leven van de kiezer weer betekenis, nu die na magere jaren het vertrouwen in de politiek is verloren.

Het populisme zaagt in heel Europa aan de stoelpoten van de liberale democratie

Als helden van de moderne tijd trekken populisten ten strijde tegen het kwaad: de corrupte elite, die maar niet wil luisteren, en daarnaast alles en iedereen die het in hun ogen voorzien heeft op nationale waarden. Het verhaal is glashelder: ‘ik zie, ik hoor je, en ik zal voor je vechten.’ Eenmaal gekozen, transformeren populistische politici haast ongemerkt in autoritaire leiders. Leiders als de Hongaarse premier Viktor Orban streven absolute macht na, die ze zo lang mogelijk willen uitoefenen. Ze vallen de pers publiekelijk aan, perken de persvrijheid in, en zetten hun opponent met leugens en dreigementen buitenspel. Patriottisme wordt door populisten tot een exclusief goed gemaakt: wie het niet met hen eens is, geeft niets om volk en vaderland.

Tijdens de Meet-UP gaat het publiek in gesprek met Drontense kandidaten voor de Provinciale Staten waaronder Thijs de Jong van de VVD over de impact van het populisme op hun eigen campagne.