Vragenuurtje met lage drempel: Wijkspreekuur in de bieb

14 januari 2020, van 11:00 tot 12:00 | Elke week | FlevoMeer Bibliotheek Lelystad

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Persoonlijk contact op neutraal gebied.

Elke dinsdagochtend van 11.00 tot 12.00 uur is bij FlevoMeer Bibliotheek Lelystad het Wijkspreekuur. Aanwezig zijn Welzijn Lelystad, de wijkagent, afdeling Beheer Openbare Ruimte van gemeente Lelystad en Centrada. Inwoners zijn van harte welkom voor persoonlijke vragen, zorgen over anderen en buurt- en wijkinitiatieven. 

Alle vragen zijn welkom

“Mensen kunnen bij ons terecht voor eigenlijk alle vragen,” vertelt Yvonne Peeters van Welzijn Lelystad. “Als we de vraag zelf niet direct kunnen beantwoorden, dan hebben wij in de meeste gevallen de contacten met de juiste instanties. Dan kunnen we zorgen voor een verbinding.” Carmen Abels werkt bij de gemeente Lelystad op de afdeling Beheer Openbare Ruimte: “Mensen kunnen bij ons ook terecht voor bijvoorbeeld buurtinitiatieven.”

Korte lijntjes

“Wat ik zo leuk vind aan de samenwerking, is het snelle schakelen met elkaar,’ vertelt Peeters enthousiast. “Stel, iemand komt langs met zorgen over de openbare ruimte. Zo op het eerste oog een vraag voor afdeling Beheer Openbare Ruimte van de gemeente. Maar het kan ook zijn dat dit voor een gevaarlijke situatie zorgt. Dan is het prettig dat de Politie hier ook meteen van op de hoogte is. Door met elkaar naar hulpvragen te luisteren, zorgen we ervoor dat de lijntjes kort zijn en dat we sneller kunnen schakelen om iemand te helpen.”

Persoonlijk contact

“Door social media en e-mailverkeer ontbreekt het tegenwoordig vaak aan persoonlijk contact,” vertelt Abels. “Maar juist het persoonlijke contact maakt deze Wijkspreekuren zo leuk. Het zorgt voor een betere klantvriendelijkheid en bovendien schakelt het ook veel sneller!” Peeters voegt daaraan toe: “Bovendien is de bibliotheek neutraal gebied. Mensen voelen soms een drempel om naar een officiële instantie te gaan; zo’n inloopspreekuur op onafhankelijk terrein is veel laagdrempeliger.”

Over het Wijkspreekuur

Doordat de wijkposten opgeheven werden, moest het Wijkspreekuur andere locaties zoeken. FlevoMeer Bibliotheek Lelystad is een van deze locaties geworden.