Hulp bij materiaal lenen

Hier vind je alle informatie over hoe je materiaal kunt lenen, terugbrengen, verlengen en reserveren.

 

 

 

 


Lenen & terugbrengen

Hoeveel mag ik lenen?

Hoeveel materialen je per keer mee mag nemen, verschilt per abonnement.
 • Jeugd- en jongeren basis abonnement 7 materialen per keer
 • Jeugd- en jongeren ster abonnement 10 materialen per keer
 • (Jong) volwassenen basis abonnement 10 materialen per keer
 • (Jong) volwassenen ster abonnement 20 materialen per keer
Per jaar mag je zoveel materialen lenen als je wilt. Met jouw pas kun je lenen en inleveren bij alle Bibliotheken in de provincie Flevoland.

Verder mag je ook e-books en luisterboeken lenen met je bibliotheekpas, die 3 weken op je apparaat blijven staan. Hoeveel e-books je mag lenen, verschilt per abonnement. Lees er meer over op de pagina E-books & luisterboeken.

Hoelang mag ik lenen?

Je mag onze materialen drie weken lenen. Je kunt geleende materialen een keer verlengen en met een sterabonnement zelfs twee keer. Materialen die door anderen gereserveerd zijn kun je niet verlengen.

Hoe lever ik het materiaal weer in?

Je levert jouw geleende materialen zelf in via de zelfservicebalie in de bibliotheek. Vergeet niet om op de innamebon of het scherm te controleren of alle ingeleverde titels vermeld staan. Mocht dit niet zo zijn, dan kun je dat direct melden bij een medewerker.

Je kunt geleende materialen in elke bibliotheek in Flevoland inleveren. Inleveren hoeft dus niet in dezelfde bibliotheek waar je geleend hebt. 

In de bibliotheek in Emmeloord is het ook mogelijk om buiten openingstijden in te leveren via de inleverbus. Deze is geopend van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 09.30 uur. De ingeleverde materialen worden nog dezelfde dag verwerkt.  

Hoe voorkom ik dat ik te laat ben?

Ben je al aangemeld voor onze gratis inleverattentie? Je ontvangt 3 dagen voor de inleverdatum een e-mailbericht van de bibliotheek. Zo kun je op tijd je geleende materialen inleveren.

Je kunt je materialen ook verlengen via internet of via de Bicat Wise App. De eerste keer is altijd kostenvrij en als je een sterabonnement hebt de tweede keer ook. Ga je met vakantie, dan kun je bij de balie een extra lange leentermijn van zes weken aanvragen. 

Je kunt de inleverattentie zelf aanvinken in Mijn menu:

 • log in op 'Mijn menu'
 • ga naar 'Mijn gegevens'
 • ga naar het kopje 'Berichtvoorkeuren'
 • klik bij 'Inleverattentie' op 'Wijzigen'
 • Vink aan hoe je de 'Inleverattentie' wilt ontvangen.  

Een e-mailadres is voor deze service verplicht. Je kunt de inleverattentie aanzetten wanneer je maar wilt.

Is er een haal- en brengservice voor ouderen?

Ben je slecht ter been? En lees je graag? Dan is Bibliotheek aan Huis iets voor jou! Als je niet zelf naar de bibliotheek kunt komen, dan komt de bibliotheek naar je toe. Vooraf wil de bibliotheek graag weten wat je graag leest, kijkt of luistert. Daarna komt een vrijwilliger je regelmatig nieuwe boeken, muziek of films brengen. Alle bibliotheekmaterialen leen je automatisch 6 weken. Lees hier meer over Bibliotheek aan Huis.

Kan ik in de vakantie langer lenen?

Wanneer je op vakantie gaat, kun je vragen om een langere leentermijn. Vraag dit aan één van de medewerkers. In de zomerperiode als de scholen vakantie hebben, wordt automatisch voor een langere periode van 6 weken uitgeleend. Deze periode wordt aangekondigd in de bibliotheek en op de website.
Ook op je vakantieadres kun je jouw materialen verlengen via internet maar ook via de Bicat Wise App.

Kan ik met mijn bibliotheekpas ook in een andere bibliotheek lenen?

Ja, dat kan. Je kunt met jouw bibliotheekpas lenen in vrijwel elke bibliotheek in Nederland. Bijvoorbeeld een grotere bibliotheek of één die open is als jij toch in de buurt bent of als je op vakantie bent. En terugbrengen kan ook in je eigen bibliotheek. Zo bepaal je zelf waar en wanneer je leent en inlevert!

Wat doe ik als het materiaal kwijt of beschadigd is?

Meld dit dan bij de Informatiebalie van de bibliotheek. In overleg wordt de vergoeding vastgesteld. Bij zoekgeraakte materialen loopt het te laat geld niet verder op zodra je de vermissing meldt.


Verlengen

Hoe kan ik verlengen?

Dit kan via internet in Mijn menu

 • Meld je aan met je gebruikersnaam en wachtwoord
 • Klik op 'Wat heb ik thuis'
 • Klik vervolgens op 'Verleng aangevinkte materialen'
 • Op het scherm verschijnt het resultaat van je verlengactie
 • Wanneer je klaar bent, kun je Mijn menu afsluiten door op 'Afmelden' te klikken
 • Je ontvangt een e-mail ter bevestiging van je verlengactie.

Verlengen kan ook met de Bibliotheek Wise App.  

Wat zijn de voorwaarden om te kunnen verlengen?

 • Je kunt geleende materialen een keer verlengen en met een sterabonnement zelfs twee keer. Materialen die door anderen gereserveerd zijn kun je niet verlengen.
 • Een verlenging geldt als een uitlening.
 • De nieuwe leentermijn van drie weken gaat in op het moment van verlengen. Je kunt ook verlengen als de uitleentermijn al is verstreken. Wel betaal je dan te laat geld vanaf de datum dat de materialen ingeleverd moesten worden tot de datum waarop je verlengd hebt.

Kan ik door mijn gezinsleden geleende boeken verlengen?

Ja, dit kan, in Mijn Menu of met de Bibliotheek Wise App is het mogelijk om de passen van gezinsleden te beheren. Hiervoor maak je gebruik van machtigingen.   

Hier vind je uitleg over het instellen van machtigingen via de Bibliotheek Wise App.


Reserveren & aanvragen

Hoe reserveer ik materialen?

Reserveren kan via de catalogus op onze website of de Bibliotheek Wise app. Via de zoekbalk op onze website geef je een zoekterm in. Klik in de resultatenlijst op de gewenste titel en ga door naar ‘Reserveren’. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord en kies de vestiging waar je het materiaal wilt ophalen.

Als je reserveert met de Bibliotheek Wise app, log je eerst in. Daarna kun je zoeken op titel, schrijversnaam of onderwerp. Kies het gewenste materiaal en geef daarna de vestiging aan waar je het materiaal wilt ophalen.

Je ontvangt een e-mail wanneer de reservering afgehaald kan worden.

Reserveer je een populaire titel, dan kom je op de wachtlijst. Bij het plaatsen van de reservering zie je op welke plek je staat. Je plek kan naar boven of onderen verschuiven i.v.m. instellingen in transport en/of kostenbesparende maatregelen.

Hoe kan ik op titels zoeken?

Zoeken op een specifieke titel kan op de website en in de Bibliotheek Wise app.

Typ in de zoekbalk de titel. In de zoekresultaten vind je de gezochte titel. Als de titel niet in de Bibliotheek aanwezig is, zie je in de lijst titels staan die daar op lijken.

Op de website staat aan de linkerkant van je scherm de mogelijkheid om via 'Elders in Flevoland' of 'Elders in Nederland' te zien of de titel in een andere Bibliotheek aanwezig is. In de Bibliotheek Wise app kan dit helaas niet.

Waar kan ik het door mij aangevraagde materiaal ophalen?

Dit staat voor je klaar in de kast met aangevraagde materialen. De materialen staan alfabetisch ingedeeld op de eerste drie letters van de achternaam van de klant (de naam op de lenerspas die gebruikt is bij het aanvragen). Om je eigen boek makkelijk terug te kunnen vinden staat er ook een reserveringsnummer op de bon in het gereserveerde boek. Dit nummer is te vinden in het reserveringsophaalbericht dat je in je mail krijgt.
Je kunt het materiaal uit de kast halen en het zelf registreren bij de uitleenautomaat.  

Kan ik materiaal uit een andere bibliotheek aanvragen als deze in FlevoMeer Bibliotheek zijn uitgeleend?

Als een titel in de collectie van onze bibliotheek is, dan wordt deze altijd geleverd uit FlevoMeer Bibliotheek. Dit gaat om de bibliotheken Lelystad, Noordoostpolder, Dronten, Biddinghuizen, Swifterbant, Zeewolde en Urk. Als de titel uitgeleend is, dan wordt er een reservering op geplaatst. Het materiaal wordt niet uit een andere bibliotheek aangevraagd.  

Hoe vraag ik materiaal aan uit andere bibliotheken en bij Muziekweb?

Dit kan via de catalogus op onze website. Via de zoekbalk op de homepagina geef je een zoekterm in. Links kun je verfijnen op Resultaten 'Elders in Flevoland' of 'Muziekweb'. Klik vervolgens in de resultatenlijst op de gewenste titel en ga door naar ‘Aanvragen’.

Op het eerste scherm word je gevraagd of je pas lijkt op de pas in de afbeelding. Klik op 'Nee' en vul in het formulier de gevraagde gegevens in en klik onderaan op 'Bevestig'.

Je ontvangt een e-mail wanneer de aanvraag afgehaald kan worden.  

Hoe vraag ik boeken aan van wetenschappelijke bibliotheken en van de Koninklijke Bibliotheek?

Via WorldCat Discovery kun je wetenschappelijke boeken lenen die onze Bibliotheek niet heeft. Je vindt hier boeken van universiteitbibliotheken, musea en onderzoeksinstellingen van over de hele wereld. Alle boeken die in Nederland beschikbaar zijn, kun je lenen.

Op deze pagina lees je hoe je deze boeken aanvraagt.


Betalen

Wat betaal ik als ik te laat ben?

Ben je al aangemeld voor onze gratis inleverattentie? Dan ontvang je 3 dagen voor de inleverdatum een e-mailbericht van de bibliotheek. Zo kun je op tijd je geleende materialen inleveren.

Als je te laat bent met inleveren, betaal je € 0,20 boete per item per dag (tot 18 jaar € 0,10), met een maximum per item van € 5,00. Voor jeugdabonnementen is het maximum per item € 1,25. Heb je een sterabonnement, dan betaal je geen boete.

Twee weken na het verstrijken van de uitleentermijn wordt een herinnering gestuurd per mail of per post.

Worden je materialen daarna niet ingeleverd, dan krijg je na zes weken een vervangingsnota. Dit geldt ook als je een sterabonnement hebt. Een sterabonnement wil niet zeggen dat je de boeken onbeperkt mag houden.  

Kan ik voor mijn gezinsleden betalen?

In Mijn menu en de Wise-app kun je via één account ook voor andere gezinsleden verlengen of betalen. Hiervoor moeten machtigingen aangemaakt worden. Zijn de machtigingen aangemaakt in de Wise-app, dan zijn deze ook te gebruiken in Mijn menu en omgekeerd. 

Hier vind je uitleg over het instellen van machtigingen via de Bibliotheek Wise App.

Hoe zet ik tegoed op mijn pas?

 • Log in op Mijn menu
 • Ga naar 'Details financiële posten’
 • Klik op de blauwe balk ‘U kunt in het overzicht van uw winkelmandje tegoed bijstorten’
 • Vul het bedrag in
 • Klik op 'Bijstorten'
 • Klik op 'Betalen met iDEAL'
 • Kies je eigen bank en klik op ‘Afrekenen’
 • Volg daarna de stappen op het scherm
 • Je kunt ook na inloggen direct naar het winkelmandje gaan om een tegoed te storten.

Hoe betaal ik via iDEAL?

Met iDEAL kun je openstaande registraties betalen. Dit kunnen kosten voor reserveren, te laat geld of contributiegeld zijn. Ook kun je met iDEAL een bedrag storten op je pas (deposito). Hiermee kun je in de bibliotheek openstaande betalingen afrekenen of printen in de bibliotheek. Het minimumbedrag dat je afrekent of stort via iDEAL is € 2,50.

 • Log in op Mijn menu
 • Ga naar ‘Details financiële posten’
 • Klik op ‘Betalen geselecteerde posten’
 • Het bedrag wordt standaard aangevuld tot € 2,50
 • Je klikt op ‘Betalen met iDEAL’ om te betalen
 • Het aangevulde bedrag wordt als tegoed op je pas gezet
 • Kies je eigen bank en klik op ‘Afrekenen’
 • Volg daarna de stappen op het scherm
 • Het bedrag dat je hebt ingevuld bij ‘Tegoed’ staat nu als tegoed op je pas.

 

Hoe betaal ik via internetbankieren?

Abonnementsgeld of andere kosten kan je betalen door het overmaken van het bedrag op rekening NL80 INGB 0000 7224 91 t.n.v. FlevoMeer Bibliotheek o.v.v. het factuurnummer.

 

Kan ik met mijn mobiel betalen?

Bezitters van een iPhone of Apple Watch kunnen bij ons betalen via Apple Pay. Steeds meer grote banken zijn hierbij aangesloten. Je kunt dus overal waar je contactloos kunt pinnen ook met je mobiel of horloge betalen. Geen antwoord op je vraag gevonden?