Boeiende avond robotisering

Gepubliceerd op: 24 november 2017 09:38

Zal het ooit gebeuren dat een robot de Libris Literatuurprijs wint? In bibliotheek Zeewolde vertelde schrijver Ronald Giphart op boeiende wijze over het schrijfexperiment waarbij hij samen met een robot het tiende hoofdstuk van het boek Ik, Robot schreef.

“Regelmatig kwamen er personages in het verhaal die ik niet had bedacht. Normaal ben ik de creatieveling en nu had ik plotseling een systeem die dat voor mij deed."

Het was een avond vol interactie en discussie. Ronald Giphart leidde het publiek kort langs de geschiedenis van de robot en daarna liet hij zien dat een robot al heel goed poëzie kon schrijven. Maar als de computer teksten kan schrijven in hoeverre is de schrijver dan nog belangrijk? En maakt het voor het publiek uit? “Als je een emotie in een gedicht herkent die jij als lezer raakt, is dat toch geen probleem”, antwoordt een mijnheer. Waarop een mevrouw reageert: “Je wilt je toch niet vereenzelvigen met een robot.”

Asibot

Daarna laat Ronald Giphart de robot Asibot zien, de robot waarmee hij zelf heeft geschreven. De robot heeft 10.000 boeken gelezen, dat zijn 1 miljard woorden. Onder begeleiding van het Meertens Instituut en de Universiteit van Antwerpen heeft de computer in een aantal maanden tijd geleerd om goede leesbare Nederlandse zinnen te schrijven. Daarna hebben ze de computer verschillende schrijverstijlen geleerd. De asibot is inmiddels online op www.asibot.nl te vinden en iedereen kan deze robot gebruiken om samen met de robot een creatief verhaal te schrijven.

Niet kinderen maar robots hebben de toekomst

Maar als een robot steeds meer kan, welke implicaties heeft dat dan voor de mens. Met verschillende stellingen werd er gediscussieerd door het publiek. Vooral over de stelling “Niet kinderen maar robots hebben de toekomst” werd men het niet eens. Want als de robots al het werk overnemen, wat gaan onze kinderen dan doen? En hoe gevaarlijk kan het zijn als robots worden ingezet bij het voeren van oorlog.

“Ik word blij van de mogelijkheden van robots, maar ben wel bang voor de mensen die de  robots bedienen”, vat een bezoeker de discussie samen. Ronald Giphart houdt het boek “Ik Robot” omhoog en antwoordt: “Daar is dit boek voor bedoeld, dat je gaat nadenken over de wereld waarin je leeft. Want door het lezen van boeken word je empathischer en socialer. En door er tijdens dit soort avonden over te discussiëren.”

“Deze avond heeft me wel tot denken gezet”, vertelt één van de bezoekers na afloop, “ik wist niet dat de robotisering al zover was. Top dat de bibliotheek dit ook doet!”

Nederland Leest

Literatuur als middel om mensen te verbinden. Vanuit die gedachte is Nederland Leest ontstaan en wordt er elk jaar in november een gratis boek uitgegeven in de bibliotheek. Dit jaar is het thema Robotica en robotisering. Het boek is ook als e-book te leen bij de bibliotheek.