Studietips voor examenleerlingen

Gepubliceerd op: 5 april 2018 15:15

“Plaatsvervangende paniek ervaar ik op zo’n moment, vlak voor een tentamen pas beginnen met leren”, zegt Margreeth, moeder van een zoon die dit jaar examen doet. Hoe kunnen ze nu leren als ze steeds aan het gamen of appen zijn?

Deze gedachten zijn herkenbaar voor elke ouder. De examens komen eraan en dat betekent examenstress voor de scholieren maar ook voor de ouders. Hoe krijg je zoon of dochter zo ver om ook echt te studeren voor de examens? Wij hebben een paar geweldige tips voor ze!

  • Volg de gratis cursus van de maand “Succesvol studeren” bij de Online Bibliotheek. Het leuke van deze cursus is dat deze vooral over motivatie gaat en laat zien hoe leuk leren kan zijn. Door nieuwe dingen te leren, blijf je groeien.
  • Ga naar StudyShare! Je studeert met anderen in een afgesloten lokaal onder toezicht van een Studybob. Kijk snel voor meer info.

Apps voor thuisstudie

Soms is studeren best moeilijk met al die afleidingen om je heen: telefoon, laptop, televisie... het houdt niet op. Wist je dat er apps zijn die jou helpen om te blijven focussen op je studie?! Want, wie zit er niet om de haverklap op social media? Hierbij een paar apps op een rijtje die jij kunt gebruiken: 

  • Freedom - Reduce Distractions, blokkeert gemakkelijk websites (zoals social media) op je telefoon, laptop en tablet
  • Cold Turkey, werkt in tijdblokken vooral voor op de computer handig
  • ShutApp, hiermee nodig je vrienden uit om een bepaalde tijd niets met je telefoon te doen. Werkt dus top tegen afleiding! (alleen voor iPhone)
  • Be Focused - deze app werkt volgens de pomodoro-methode; studeren, pauzes en je kan zelf de tijd instellen. Bevalt de app niet? Er zijn nog genoeg andere apps die werken via deze methode 

Nog meer tips voor thuis

Maar, het komt er nu wel op aan. Hoe kan je zorgen dat je geconcentreerd blijft studeren? 

  • Studeer maximaal 45 minuten en neem dan 10 minuten pauze. Loop een stukje of ga even wat drinken. Zo kom je tot rust en kan je weer verder studeren. 
  • Zoek een rustige plek om te studeren, dus weinig afleiding. Tip: zet je telefoon uit, zo kan je daar in ieder geval niet snel door worden afgeleid. 
  • Wissel studietijd en vrije tijd af, bijvoorbeeld 2 uur studeren en dan iets leuks doen helpt ook om gemotiveerd te blijven om te studeren. 

Veel succes met de voorbereidingen op je examen! Toi toi toi.