Ed Walraven: Focussen en inzoomen: speciale reflecties

Gepubliceerd op: 21 september 2021 12:30

In september, oktober en november exposeert Ed Walraven bij FlevoMeer Bibliotheek zijn expositie Focussen en inzoomen: speciale reflecties. De tentoonstelling bestaat uit verschillende foto’s, die genomen zijn vanuit spiegelende oppervlaktes en daarna zijn bewerkt. De kunstwerken zijn te bezichtigen in de activiteitenruimte tijdens openingstijden van de bibliotheek.

Over de expositie

Al in zijn tienerjaren raakte Walraven geïnteresseerd in reflecties door het werk De modderplas van M.C. Escher. “Zoiets eenvoudigs en bijna letterlijk platvloers, maar van een serene schoonheid,” vindt Walraven. Zijn eigen collectie reflecties begon met het fotograferen van gewone beelden, zoals een vervormde boom in het spiegelende oppervlak van kabbelend water, maar inmiddels wordt hij vooral aangetrokken door sterke vervormingen en verkleuringen op golvende oppervlakken met lichteffecten. Deze foto’s bewerkt hij vervolgens verder op de computers met uitsneden, lichtaanpassing, kleurversterking en het bijwerken van scherpte. Soms volgt er nog een verdere bewerking, zoals een verdubbeling en verdraaiing van het beeld, voor een suggestie van een extra weerspiegeling. Een selectie van zijn mooiste werken is nu te bezichtigen in FlevoMeer Bibliotheek Lelystad.

Over de kunstenaar

Ed Walraven is designer, vormgever en kunstenaar. Zijn wortels als fotokunstenaar liggen dan ook bij zijn creatieve beroep als grafisch ontwerper en stedebouwkundig ontwerper. Zijn eerste reflectiefoto stamt uit 2006, maar inmiddels is dit een omvangrijke aantal werken. Lukt een bezoek aan de bibliotheek niet? Op de website www.edid.me zijn verschillende van Walravens kunstwerken ook te bekijken.

De kunstwerken zijn te bewonderen tijdens de openingstijden van de bibliotheek.