FlevoMeer Bibliotheek Zeewolde en Lelystad laten ouderen genieten van de kracht van verhalen

Gepubliceerd op: 5 oktober 2018 16:02

Vandaag werd tijdens de Nationale Ouderendag in heel Nederland voorgelezen aan ouderen.

In FlevoMeer Bibliotheek Zeewolde las Beleidsmedewerker Sociaal Domein Gemeente Zeewolde, Stan Stokvis vandaag voor aan 40 ouderen. Bij FlevoMeer Bibliotheek Lelystad werd een groep ouderen van de Hanzeborg en de Uiterton van Woonzorg Flevoland door een groep kinderen van basisschool De Schakel voorgelezen.  

Zeewolde

Met zichtbaar plezier genoten de ouderen van het landelijke Voorleeslunchverhaal van Yvonne Keuls. Samen met de Leescoalitie, de landelijke organisatie achter de Nationale Voorleeslunch, willen we hiermee laten zien dat voorlezen een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding is, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg. Met onze deelname aan de Voorleeslunch benadrukt de bibliotheek haar belangrijke rol in het sociale domein.

De eerste vrijdag in oktober is jaarlijks uitgeroepen tot Nationale Ouderendag. De Nationale Voorleeslunch laat zien dat het voorlezen van verhalen een rol kan spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het voorlezen van een mooi verhaal of gedicht geeft ontspanning en sfeer en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet (makkelijk) meer zelf lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen.

In het Nationale Voorleeslunchverhaal 2018 staat het thema 'Mijn straat' centraal. Dit thema roept bij veel mensen herinneringen op; voor kinderen was en is de straat waar ze woonden, vroeger misschien wel meer dan nu, hun complete wereld. Het thema nodigde uit om na het voorlezen met elkaar in gesprek te gaan. Over het verhaal dat is voorgelezen, maar ook over andere zaken die ouderen bezighouden. Zo laten we zien hoe verbindend verhalen zijn.  Deze ochtend werd mede mogelijk gemaakt door Rabobank, Flevocafé, Coop, Bakker Bart, De Koopman, Vitamientje, AH Zeewolde en Bloomfields & Desjardins.  

De Nationale Voorleeslunch is een initiatief van de Leescoalitie. Dit is een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, de Koninklijke Bibliotheek, het Literatuurmuseum en de Vereniging Openbare Bibliotheken.  

Lelystad

FlevoMeer Bibliotheek Lelystad had bijzonder bezoek: een groep ouderen van de Hanzeborg en de Uiterton van Woonzorg Flevoland met een groep kinderen van basisschool De Schakel. Zij kwamen langs voor de Voorleesochtend in het kader van de Dag van de Ouderen. Dit leverde een
bijzondere ervaring op, voor beide groepen.  

Na binnenkomst mochten de kinderen in groepjes van twee zelf op zoek naar het perfecte voorleesboek. Daarna mochten ze deze zelf voorlezen aan een oudere. Die genoten zichtbaar van de spannende verhalen, maar vooral ook van het leuke contact met hun voorlezers. “Dit is helemaal geweldig,” vertelt een van de dames enthousiast. “Je kunt zien dat de kinderen het leuk vinden en dat is zo belangrijk als je leert lezen!”

Nadat ze zelf hadden voorgelezen, mochten de kinderen samen met de ouderen aanschuiven in de kring om te luisteren naar voorlezer mevrouw De Vries. Omdat het de dag ervoor Dierendag was, had ze speciaal een voorleesverhaal over dieren uitgezocht. Tijdens het voorlezen wist ze de kinderen steeds bij het verhaal te betrekken, waardoor ze helemaal in het verhaal zaten. “Eigenlijk zou ik vandaag een dagje naar Artis met mijn man,” bekent mevrouw De Vries na afloop. “Maar ik heb dat afgezegd om dit te kunnen doen. Dit geeft me zoveel voldoening!” Daar waren de kinderen én de ouderen het
roerend mee eens.