Tarik en Oryanda winnaars Jack the Ripper Experience

Gepubliceerd op: 28 oktober 2018 19:11

Zaterdagavond 27 oktober was je je leven niet zeker bij FlevoMeer Bibliotheek Lelystad. De benedenverdieping was voor de Jack the Ripper Experience namelijk omgebouwd tot het Whitechapel van Jack the Ripper met een bordeel, een opiumhuis, een pub, een korsettenwinkel, een atelier en een griezelige begraafplaats.

Zes onfortuinlijke dames waren het potentiele volgende slachtoffer van Jacks volgende gruwelijke moord. Aan de bezoekers de opdracht om te achterhalen wie van hen de moordenaar op het oog had en waar hij plan was haar te vermoorden. Gelukkig wisten Tarik en Oryanda dit via alle clues te achterhalen en redden zo fictief het leven van Daisy Ming, de vriendelijke dame uit Poppy House die anders in het atelier van de schilder Porter vermoord zou zijn.

Speurneuzen

Bijna veertig deelnemers deden mee aan het spel in de bibliotheek. In de verschillende kamers moesten de deelnemers als echte speurneuzen op zoek gaan naar aanwijzingen om te achterhalen wie op welke plek vermoord zou worden. Daarvoor konden ze ook in gesprek gaan met de talrijke acteurs die door de straatjes en de locaties dwaalden. Veel teams wisten wel een van beide antwoorden te ontdekken, maar slechts een team, het team van Tarik en Oryanda, wist de juiste oplossing te achterhalen. Wel waren er twee teams die alle aanwijzingen gevonden hadden, maar ze andersom geïnterpreteerd hadden. Net geen overwinning dus.

Geslaagde avond

‘Het was een geslaagde avond,’ zegt Kelly de Ruiter enthousiast na afloop. Samen met collega Jeroen van der Woude organiseerde ze de avond bij de bibliotheek. ‘Zowel de bezoekers als de acteurs hadden het duidelijk naar hun zin!’

Onherkenbaar

De bibliotheek zelfs was tijdens de avond nauwelijks te herkennen. De Rode Kamer was veranderd in een gezellige pub, waar deelnemers binnen en buiten aan tafel konden schuiven voor een lekker drankje, de Groene Kamers waren nu een korsettenwinkel en een bordeel. De Blauwe Kamer, die vorig jaar tijdens de Kinderboekenweek al was omgetoverd tot Spookhuis, was nu een spookachtige begraafplaats, met afgehakte, bloederige ledematen, begraven lichamen, heel veel spinnen en een jammerende weduwe, terwijl de nis daar tegenover een atelier was geworden met een kunstenaar die tijdens de avond driftig schilderijen maakte. De gang bij de afdeling Geschiedenis was een opiumhuis waar de deelnemers konden genieten van een kopje thee, koekjes en knettersnoepjes, terwijl de gangen bevolkt werden door bedelaars, gokkers, zakkenrollende meisjes en ander gespuis dat de bezoekers graag aan het schrikken maakte.

Over de Jack the Ripper Experience

Al eerder organiseerde FlevoMeer Bibliotheek twee maal het Moordspel. ‘Met Halloween wilden we dit keer eens iets anders,‘ vertelt Jeroen. ‘Een andere draai en veel, veel griezeliger. Ik denk dat we dat doel wel gehaald hebben!’