Lelystad zoekt nieuwe stadsdichter

Gepubliceerd op: 12 april 2019 16:30

Op donderdagavond 23 mei wordt de nieuwe Stadsdichter van Lelystad verkozen bij FlevoMeer Bibliotheek Lelystad. Iedereen kan meedingen naar de titel, maar voorwaarde is wel dat de kandidaat een duidelijke binding heeft met Lelystad.

De twee jaar van de huidige Stadsdichter van Lelystad, Thomas Gerla, zit er bijna op. Op donderdagavond 23 mei wordt de nieuwe Stadsdichter van Lelystad verkozen bij FlevoMeer Bibliotheek Lelystad. Iedereen kan meedingen naar de titel, maar voorwaarde is wel dat de kandidaat ouder is dan 19 jaar en een duidelijke binding heeft met Lelystad. Om kans te maken op deze positie dient de kandidaat uiterlijk 13 mei een gedicht te mailen naar m.jansen@flevomeerbibliotheek.nl. Tijdens de verkiezingsavond krijgt de dichter de kans om zijn of haar gedicht voor te dragen aan de jury, waarna de winnaar voorgedragen zal worden aan het College van B&W om benoemd te worden tot de nieuwe Stadsdichter van Lelystad.  

De taken van de Stadsdichter van Lelystad

Net als zijn voorgangers heeft de nieuwe stadsdichter, de negende, de verantwoordelijkheid om als bindende factor zorg te dragen voor de poëtische presentatie van Lelystad en dient hiervoor jaarlijks minstens zes gedichten te schrijven. Deze gedichten hebben betrekking op actuele en/of bijzondere gebeurtenissen in de gemeente Lelystad en kunnen geschreven worden op eigen initiatief of in opdracht van de gemeente Lelystad. Verder krijgt de stadsdichter het uitdrukkelijke verzoek om voor deze stadsgedichten een podium te creëren en hun maatschappelijke betekenis te versterken.  

Coördinator van andere dichters

Naast het zelf schrijven van stadsgedichten heeft de Stadsdichter van Lelystad ook een coördinerende rol. Niet alle stadsgedichten worden namelijk geschreven door de zittende stadsdichter, zodat ook andere talentvolle dichters de kans krijgen om een bijzondere gebeurtenis in Lelystad poëtisch vast te leggen. Jaarlijks zullen daarom minimaal drie andere dichters in de gelegenheid gesteld worden om een stadsgedicht voor Lelystad te schrijven en de Stadsdichter van Lelystad heeft hierbij een sturende functie.  

Over de Stadsdichters van Lelystad

In 2005 besloot het College voor de eerste keer om een stadsdichter te benoemen. Sindsdien heeft Lelystad elke twee jaar een andere stadsdichter en gedurende deze periode mag de dichter in kwestie de titel ‘Stadsdichter van Lelystad’ voeren. Alle stadsgedichten worden als dank na afloop van de twee jaar gebundeld en gepubliceerd. Gerard Beense werd in 2005 verkozen tot de eerste officiële Stadsdichter van Lelystad en in 2007 volgde Marian van Gog hem op. Petanak (Peter van Beurden) was de derde stadsdichter vanaf 2009 en Antonius de Knegt (pseudoniem voor Marcel van Kersbergen) volgde hem in 2011 op. In deze periode was er ook een Junior Stadsdichter van Lelystad: Michel Dijkstra. Van 2013 tot 2015 bekleedde Martijn Nijdeken de functie, waarna hij werd opgevolgd door Gerard Beense. Thomas Gerla was de afgelopen twee jaar de Stadsdichter van Lelystad.