Lelystad zoekt nieuwe stadsdichter

Gepubliceerd op: 6 mei 2021 14:30

Lelystad is op zoek naar een nieuwe stadsdichter. De twee jaar van de huidige Stadsdichter van Lelystad, Juul Baars, zit er bijna op. Op dinsdagavond 13 juli vindt de finale van de verkiezing plaats in een online evenement van FlevoMeer Bibliotheek Lelystad.

Iedereen kan meedingen naar de titel, maar voorwaarde is wel dat de kandidaat ouder is dan 19 jaar en woonachtig is in Lelystad. Om kans te maken op deze positie dient de kandidaat uiterlijk donderdag 3 juni drie gedichten over Lelystad (de hoofdinzending met als thema Als ik burgemeester was…) te mailen naar gedichtenwedstrijd@flevomeerbibliotheek.nl. De reglementen zijn hieronder te vinden.

De taken van de Stadsdichter van Lelystad

Net als zijn voorgangers heeft de nieuwe stadsdichter, de tiende, de verantwoordelijkheid om als bindende factor zorg te dragen voor de poëtische presentatie van Lelystad en dient hiervoor jaarlijks minstens zes gedichten te schrijven. Deze gedichten hebben betrekking op actuele en/of bijzondere gebeurtenissen in de gemeente Lelystad en kunnen geschreven worden op eigen initiatief of in opdracht van de gemeente Lelystad. Verder krijgt de stadsdichter het uitdrukkelijke verzoek om voor deze stadsgedichten een podium te creëren en hun maatschappelijke betekenis te versterken.

Coördinator van andere dichters

Naast het zelf schrijven van stadsgedichten heeft de Stadsdichter van Lelystad ook een coördinerende rol. Niet alle stadsgedichten worden namelijk geschreven door de zittende stadsdichter, zodat ook andere talentvolle dichters de kans krijgen om een bijzondere gebeurtenis in Lelystad poëtisch vast te leggen. Jaarlijks zullen daarom minimaal drie andere dichters in de gelegenheid gesteld worden om een stadsgedicht voor Lelystad te schrijven en de Stadsdichter van Lelystad heeft hierbij een sturende functie.

Het juryproces

Na sluiting van de inzendtermijn, buigt de vakjury, die bestaat uit Thom Ummels (Festival Sunsation, dichter en presentator), Kees Bakker (freelance journalist KB Communicatie) en Ghislaine de Rond (Mede-oprichter schrijversgroep Scribouillard, eigenaar Bureau Woordenschat), zich over de ingezonden gedichten. De hoofdinzending telt voor 50% mee en de andere twee gedichten elk voor 25%. De vakjury maakt vervolgens een shortlist van tien dichters, die een uitnodiging krijgen om een presentatievideo in te zenden. De vakjury beoordeelt deze video’s en nodigt de dichters op de shortlist bovendien uit voor een kennismakingsgesprek. Op basis hiervan kiest de vakjury een top drie. De video’s van de top drie komen op de website van FlevoMeer Bibliotheek te staan, waar het publiek zijn stem kan uitbrengen. De winnaar van de verkiezing wordt tijdens een live-evenement op dinsdagavond 13 juli bekendgemaakt, waarbij de drie kandidaten nog eenmaal de kans krijgen om het publiek te overtuigen. De kandidaat met de meeste publieksstemmen wordt de nieuwe Stadsdichter van Lelystad en neemt het stokje over van Juul Baars.schrijversgroep Scribouillard, eigenaar Bureau Woordenschat

Afscheid nemend stadsdichter

Daarmee neemt Juul Baars dus afscheid als Stadsdichter van Lelystad. Baars kreeg in zijn termijn te maken met de beperkende maatregelen van corona, maar dit weerhield hem er niet van om vele poëtische initiatieven te ontplooien in de stad. Hij kreeg de afgelopen twee jaar maar liefst 133 mensen aan het dichten, waaronder 39 fonkelnieuwe dichters. ‘Ik zag dat als een belangrijk onderdeel van mijn functie als stadsdichter,’ legt Baars uit, ‘Om zoveel mogelijk mensen aan het dichten te krijgen.’ Baars nam het initiatief tot meerdere themabundels, zoals Divers Lelystad – Dichter(s) bij elkaar met gedichten van inwoners met een migratie-achtergrond, Gedichten 4/5 mei met gedichten over dodenherdenking en vrijheid, en Poëzie uit de Salon met poëzie van dichters die deelgenomen hebben aan De Salon. Baars reikte ook stadsgedichten uit aan speciale inwoners; verborgen parels die hij in het zonnetje wilde zetten. Het is dan ook niets voor hem om stilletjes te verdwijnen: met het initiatief Voice of Lelystad neemt hij spetterend afscheid in een wedstrijd waarbij mensen zelfgeschreven teksten zingen.

Over de Stadsdichters van Lelystad

In 2005 besloot het College voor de eerste keer om een stadsdichter te benoemen. Nadat in 2006 de zittende stadsdichter opnieuw werd aangesteld, heeft Lelystad elke twee jaar een andere stadsdichter en gedurende deze periode mag de dichter in kwestie de titel ‘Stadsdichter van Lelystad’ voeren. Alle stadsgedichten worden als dank na afloop van de twee jaar gebundeld en gepubliceerd. Gerard Beense werd in 2005 en 2006 verkozen tot de eerste en tweede officiële Stadsdichter van Lelystad en in 2007 volgde Marian van Gog hem op. Petanak (Peter van Beurden) was de vierde stadsdichter vanaf 2009 en Antonius de Knegt (pseudoniem voor Marcel van Kersbergen) volgde hem in 2011 op. In deze periode was er ook een Junior Stadsdichter van Lelystad: Michel Dijkstra. Van 2013 tot 2015 bekleedde Martijn Nijdeken de functie, waarna hij werd opgevolgd door Gerard Beense. In 2017 werd Thomas Gerla verkozen tot stadsdichter, waarna Juul Baars het stokje in 2019 van hem overnam.