Manon Geerlings wint Jaarlijkse Gedichtenwedstrijd

Gepubliceerd op: 26 januari 2018 16:26

Manon Geerlings is de winnaar van de Jaarlijkse Gedichtenwedstrijd 2018 van FlevoMeer Bibliotheek Lelystad. Negentien kandidaten uit heel Flevoland droegen op donderdagavond 25 januari, tijdens de Landelijke Gedichtendag, een gedicht voor met het thema Theater.

Geerlings won een zilveren hangertje, een podium tijdens de open dag van Agora Theater én een podium tijdens het officiële programma van poëziefestival Sunsation op zaterdagochtend 23 juni.

Het juryoordeel

Dorée de Kruijk liet namens de jury weten dat ze verrast waren door de mooie inzendingen. Carolien den Brok, Floor Koedam en Ines Prgomet kregen een eervolle vermelding. Voor de jury sprong het gedicht van Manon Geerlings met de titel Theater er bovenuit; door haar mooie, eenvoudige voordracht en doordat de inhoud van het gedicht hen echt raakte. “Ik had zeker niet verwacht dat ik dit zou winnen,” aldus Geerlings. “Ik ben echt heelverrast!”

Het winnende gedicht

Het winnende gedicht laat op prachtige wijze het contrast zien tussen oprechte aandacht en verplichte vragen stellen zonder echt te luisteren naar het antwoord. Geerlings heeft dit vervolgens op bijzondere wijze verweven met het thema Theater. ”Ik werk bij de Agora,” vertelt Geerlings. “De theaterwereld is natuurlijk een prachtige wereld, en toch wilde ik met mijn gedicht een hele andere kant van het begrip theater belichten.”

De jury

De jury bestond deze keer uit Joke van den Brink (bestuurslid poëziefestival Sunsation) en Dorée de Kruijk van de Gedichtenmuur. Zij werden aangevuld door Marian van Gog (schrijver en voormalig Stadsdichter van Lelystad), die FlevoMeer Bibliotheekdirecteur Jan Gommer wegens ziekte verving. Tijdens het juryberaad wisten stadsdichter Thomas Gerla en zijn muzikale vrienden Gijs Murray en Peter de Vries de bezoekers zeer goed te vermaken én te verrassen met hun prachtige voorstelling ‘Ik Lely’.

Omroep Flevoland

Omroep Flevoland filmde de prijsuitreiking en interviewde prijswinnaar Manon Geerlings.