Museum Schokland en FlevoMeer Bibliotheek organiseren poëziedag op Schokland

Gepubliceerd op: 15 juli 2021 16:45

Op zaterdag 24 juli vindt bij Museum Schokland een poëziedag plaats. Georganiseerd door Museum Schokland en FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder. In de Museumtuin treden de Zeeuwse dialectzanger Broeder Dieleman, de dichters Thomas Gerla en Marlou Kamstra uit Lelystad en de Urker stadsdichter Fokke Geert Hoekstra op.

Deze poëziedag is gratis toegankelijk en onderdeel van het culturele festival Zomer op Schokland, dat tot oktober 2021 op Schokland plaatsvindt. Reserveren is wel verplicht. De hele zomer kan genoten worden van muziek, theater en kindervoorstellingen. Ook vindt dit jaar een internationale kunst- & poëzieroute plaats, met als titel ‘Dichter op het Water’.

Broeder Dieleman

Broeder Dieleman maakt een eigenzinnig soort gospel in het West-Zeeuws-Vlaamse dialect. Al jaren verheugde hij huiskamers en podia in Zeeland met liedjes vol zonde en zaligheid, met op de achtergrond altijd het Zeeuwse landschap, bezongen als een oord vol mystiek. In 2012 debuteerde hij met ‘Alles Is IJdelheid’, dat hem ook buiten Zeeland introduceerde als bijzonder muzikant. Inmiddels tourde hij het ganse land door, tot onze zuiderburen aan toe, en werd zijn oeuvre uitgebreid tot vier albums, EP’s, meerdere soundtracks en projecten.

Thomas Gerla en Malou Kamstra

De dichters Thomas Gerla en Marlou Kamstra uit Lelystad vochten samen de strijd om het predicaat ‘Stadsdichter van Lelystad’ uit. Op 13 juli is deze titel toegekend toegekend aan Thomas Gerla. Beide dichters staan op het podium tijdens de poëziedag en zullen voordragen uit hun oeuvre. Lelystad heeft elke twee jaar een andere stadsdichter. Alle stadsgedichten worden als dank na afloop van de twee jaar gebundeld en gepubliceerd.

Fokke Geert Hoekstra en Het Goede Schip

Fokke Geert Hoekstra is de huidige Stadsdichter van Urk. Met zijn stichting ‘Het Goede Schip‘ ontfermt hij zich over een bijzonder stukje varend cultureel erfgoed: het Urker vissersschip van tekstdichter Lennaert Nijgh, ‘De Jonge Jacob’. Lennaert Nijgh schreef voor o.a. Boudewijn de Groot, Rob de Nijs en Ramses Shaffy. Hoekstra neemt je tijdens de Poëziedag mee op een persoonlijke reis door het oeuvre van Lennaert Nijgh.

Kunst- en poëzieroute 'Dichter op het water'

Ook dit jaar is op en rondom Schokland een internationale kunst- en poëzieroute te zien. Na de succesvolle eerdere edities ‘Dichter op het Land’ en ‘EB’ stelde curator Pat van Boeckel dit jaar de indrukwekkende beeldenroute ‘Dichter op het Water’ samen. Meer dan anderhalve eeuw na de ontruiming van Schokland beleven we de strijd met het water opnieuw. Het hele land, de hele wereld, heeft te maken met een stijgende zeespiegel en veranderend klimaat. Bouwen we hogere dijken, of zoeken we het anderszins hoger? Vanaf maandag 19 juli nodigt Museum Schokland iedereen uit om over deze vragen na te denken.