Shortlist bekend van verkiezing stadsdichter Lelystad

Gepubliceerd op: 10 juni 2021 16:17

De vakjury van de verkiezing van de nieuwe Stadsdichter van Lelystad heeft de shortlist gekozen. De deelnemers die een plek bemachtigd hebben op de shortlist mogen nu een presentatievideo insturen voor het volgende onderdeel van de wedstrijd.

Op basis van de presentatievideo en een kennismakingsgesprek kiest de vakjury een top drie. Op dinsdagavond 13 juli vindt de finale van de verkiezing plaats in een online evenement van FlevoMeer Bibliotheek Lelystad, waarin Lelystad zelf de opvolger kiest van huidige stadsdichter Juul Baars. De winnaar zal vervolgens voorgedragen worden aan het College van B&W om benoemd te worden tot de nieuwe Stadsdichter van Lelystad.

De dichters op de shortlist

De dichters die een plek bemachtigd hebben op de shortlist zijn: Emilie Koger-Riemers, Eric Braaksma, Joshua Buijnink, Malou Kamstra en Thomas Gerla. Zij gaan met elkaar de strijd aan voor het stadsdichterschap van Lelystad. In totaal zonden zeven dichters een gedicht in om mee te dingen naar de functie Stadsdichter van Lelystad. Daardoor was het kiezen van een shortlist van tien dichters niet mogelijk en is in overleg met de jury besloten om er een shortlist van vijf van te maken.

Zwaardere selectieprocedure

“Dit keer is gekozen voor een zwaarder selectieproces met een videopresentatie en een gesprek met de jury,” legt juryvoorzitter Thom Ummels (voorzitter poëziefestival Sunsation, dichter en presentator) uit. “Op deze manier kunnen we ook de vereiste eigenschappen testen die belangrijk zijn voor een goede stadsdichter. Stadsdichter zijn betekent namelijk niet alleen het schrijven en voordragen van gedichten. Het is een functie waarbij je representatieve werkzaamheden moet kunnen verrichten en daar komt meer bij kijken.” Naast Ummels (presentator, dichter en voorzitter van poëziefestival Sunsation) bestaat de vakjury uit Kees Bakker (freelancejournalist KB Communicatie) en Ghislaine de Rond (mede-oprichter Schrijversgroep Scribouillard en eigenaar van Bureau Woordenschat).

Over de Stadsdichters van Lelystad

In 2005 besloot het College voor de eerste keer om een stadsdichter te benoemen. Nadat in 2006 de zittende stadsdichter opnieuw werd aangesteld, heeft Lelystad elke twee jaar een andere stadsdichter en gedurende deze periode mag de dichter in kwestie de titel ‘Stadsdichter van Lelystad’ voeren. Alle stadsgedichten worden als dank na afloop van de twee jaar gebundeld en gepubliceerd. Gerard Beense werd in 2005 en 2006 verkozen tot de eerste en tweede officiële Stadsdichter van Lelystad en in 2007 volgde Marian van Gog hem op. Petanak (Peter van Beurden) was de vierde stadsdichter vanaf 2009 en Antonius de Knegt (pseudoniem voor Marcel van Kersbergen) volgde hem in 2011 op. In deze periode was er ook een Junior Stadsdichter van Lelystad: Michel Dijkstra. Van 2013 tot 2015 bekleedde Martijn Nijdeken de functie, waarna hij werd opgevolgd door Gerard Beense. In 2017 werd Thomas Gerla verkozen tot stadsdichter, waarna Juul Baars het stokje in 2019 van hem overnam.