Sociale sofa in Lelystad

Gepubliceerd op: 7 december 2017 11:00

Afgelopen maandag onthulde gedeputeerde Michiel Rijsberman een social sofa op de Schor in Lelystad, bij basisschool De Optimist.

Een social sofa is een huiselijke bank die per locatie een andere afbeelding krijgt en die ergens in de openbare ruimte geplaatst wordt om mensen in de buurt te verbinden, om de leefbaarheid van een wijk te verbeteren en de sociale verbondenheid tussen bewoners een impuls te geven.

Prijs

Met het project 'Samen op de gezonde leestour' wonnen FlevoMeer Bibliotheek en Samen en Sociaal deze bijzondere bank. Het project is namelijk de winnaar van de wedstrijd 'Het beste project in Flevoland van een bibliotheek waarmee samenwerking binnen de wijk wordt gecombineerd met innovatiekracht en de mogelijkheid tot verbreding'.
'Samen op de gezonde leestour' bestaat uit de organisatie van bijeenkomsten. Daarin worden ouders aangemoedigd meer voor te lezen aan hun jonge kinderen (onderbouw) en daardoor gemotiveerd om met elkaar geestelijk en lichamelijk gezond te zijn en te blijven.

Lezen is leuk!

Door het voorleesproject laagdrempelig en intercultureel aan te bieden, ontdekken kinderen en ouders dat lezen leuk is, dat lezen met plezier de voedingsbodem is voor taalontwikkeling en dat lezen op lange termijn ook voor betere schoolresultaten zorgt. Tijdens het voorlezen is er ook aandacht voor gezond eten en zijn er gezonde tussendoortjes voor jong en oud. Hopelijk brengen ouders en kinderen op deze nieuwgeplaatste social sofa bij basisschool De Optimist in de praktijk wat hen op de bijeenkomsten is meegegeven!

Gedicht

Tijdens de onthulling droeg stadsdichter Thomas Gerla een prachtig gedicht voor:

Er was eens...
Er was eens een verhaal
van ridders, kikkers en prinsessen
kabouters, monsters en piraten
heksen, cowboys en soldaten

Ze komen uit de boeken
die in de boekenhoek staan
die de juf ons voorleest
of papa voor het slapengaan

Er was eens een verhaal

van ruimtereizen naar de maan
reuzen, draken en kastelen
lang geleden, hier ver vandaan

Ze komen uit de boeken
soms staan er plaatjes bij
de meester leest ons voor
of mama leest voor mij

Ik kan zelf al bijna schrijven

dan teken ik heel de wereld na
maar dan gebruik ik woorden

hoe ik jou een voorzet gaf
en jij een doelpunt scoorde
dat we altijd vrienden zijn

Ik kan zelf al bijna schrijven

dan teken ik alles wat ik verzin
maar dan gebruik ik letters

wat er staat is nog geheim
ik zie je in het speelkwartier
op het bankje bij het plein

Ik kan zelf al bijna lezen

doe nog zogenaamd alsof misschien
Tikkie! Jij bent ’m zonder terugtik
Wie niet weg is, is gezien!