Leren op jouw manier

Gepubliceerd op: 2 juli 2019 13:26

Aangifte doen bij de Belastingdienst, een verhuizing doorgeven aan de gemeente, huurtoeslag aanvragen of stopzetten: allemaal zaken die je steeds meer zelf via het Internet moet regelen. Vaak is hiervoor ook een DigiD nodig. Dit kan lastig zijn, vooral voor mensen die niet handig zijn met een computer en met Internet. Daarom heeft Stichting Digisterker de cursus 'Werken met de e-overheid' gemaakt.

Maar wat als je ook niet goed kunt lezen en schijven? Daarvoor starten Stichting Digisterker en FlevoMeer Bibliotheek met een pilot ‘Digisterker op maat’ voor mensen met lage taalvaardigheid.

Digisterker op maat

Stichting Digisterker en FlevoMeer Bibliotheek Dronten slaan de handen ineen en gaan samen op zoek naar mogelijkheden om het Digisterker programma begrijpelijker te maken voor laaggeletterde, laagopgeleide en minder zelfredzame inwoners. Dit doen zij met de pilot ‘Digisterker op maat’. Iedereen moet namelijk mee kunnen doen in onze digitale samenleving, maar de omslag naar een digitale overheid is voor veel mensen echt lastig!

Leren op jouw manier

In het programma is alle ruimte voor de eigen behoefte, veiligheid en persoonlijk contact. Er is volop begeleiding, dus elke vraag kan aan bod komen. Dit kunnen naast overheid gerelateerde vragen ook vragen zijn over het openbaar vervoer of de nieuwe donorwet die ingaat in 2020. En men leert vooral om het zelf te doen, zonder druk, zonder stress. Er komen geen boeken aan te pas en de deelnemer bepaalt zijn eigen tempo. Medewerkers van FlevoMeer Bibliotheek worden getraind in deze coachende manier van werken, maar hebben ook al hun sporen verdiend in het bieden van digitale hulp in de breedste zin van het woord.

Opzet van de pilot Digisterker op Maat

Dit najaar gaan twee groepen van maximaal 10 personen in totaal 11 weken met elkaar aan de slag. In december van 2019 loopt de pilot af. Dit zal belangrijke inzichten opleveren voor doorontwikkeling van de cursus Digisterker voor mensen met lage taalvaardigheden en de rol van de begeleider daarbij. De pilot Digisterker op Maat wordt mede mogelijk gemaakt met subsidie van Provincie Flevoland.

Ken je iemand in je omgeving of netwerk die graag steviger in zijn of haar schoenen wil staan als het gaat om digitale vaardigheden, maar laat die zich tegenhouden door de Nederlandse taal? Ga dan met hem of haar in gesprek over Digisterker op Maat. Voor meer informatie of het aanmelden van een deelnemer kun je contact opnemen met Judica van Busschbach .