Stilstaan bij vrijheid

Gepubliceerd op: 19 april 2019 08:00

In de bibliotheken van Lelystad, Noordoostpolder, Dronten, Zeewolde en Urk staan we stil bij vrijheid. In bibliotheek Lelystad staat medewerkster Lucia Fackeldey stil bij vrijheid. Haar persoonlijke voorwerp - een fietssleutel - staat symbool voor haar gedachten en gevoelens bij ‘In Vrijheid Kiezen’. Want dat is het jaarthema van de Nationale Viering van de Bevrijding. Hiervoor is de provincie Flevoland dit jaar gastheer.

Mijn fiets geeft mij de vrijheid om zelfstandig en alleen ergens heen te gaan. Soms omdat het moet, zoals naar het werk. Soms geheel eigen keuze, zoals een fietstocht langs de dijk om lekker uit te waaien.
Er zijn landen op deze wereld waar vrouwen enkel onder begeleiding van een man op straat mogen komen.
Ik leef in een vrij land waar ik me zelfstandig kan verplaatsen en waar ik me veilig voel op straat.

— Lucia Fackeldey

Flevolands initiatief

In maart deden alle gemeenten mee aan dit initiatief en nu ook 6 bibliotheken: op Urk, in Emmeloord, Dronten, Almere, Zeewolde en Lelystad. Met als doel om de inwoners van Flevoland te inspireren en te betrekken bij (de aanloop naar) het vredefeest op 5 mei 2019. Provincie Flevoland organiseert dat samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de gemeente Almere en Bevrijdingsfestival Flevoland.

Persoonlijke voorwerpen toegelicht

De voorwerpen vertalen wat Flevolanders bij vrijheid denken, voelen of zien. Hun keuze als inspiratiebron. Verschillen zijn daarin van waarde. Als stimulans tot dialoog. Blijf nieuwsgierig naar elkaar. In alle diversiteit die Flevoland rijk is. De voorwerpen zijn te bekijken in de bibliotheken. Ook is er meer informatie over hoe inwoners zelf een voorwerp kunnen plaatsen.

Gedachten in woorden

Geen voorwerp voorhanden, maar wel een eerste gedachte bij ‘In Vrijheid Kiezen’? Een herinnering, een ervaring of een wens voor de toekomst. Die woorden kunnen inwoners op een flyer achterlaten in de glazen bol. En ze gaan mee naar het Almeerse theater KAF waar op 5 mei de Nationale viering plaatsvindt. Geef vrijheid door. Meer informatie staat op www.flevoland.nl/bevrijdingsdag