De Toekomststoel is weer uitgereikt!

Gepubliceerd op: 19 mei 2022 13:44

De Toekomststoel is weer uitgereikt! Dit jaar gingen de leerlingen aan de slag met de problemen: te weinig vuilnisbakken in Dronten, bewoners pakken te vaak de auto en energieverspilling door onnodig energieverbruik.

Het was een fantastische dag, we hopen dat de gemeente Dronten aan het werk gaat met ons idee.

— Leerlingen

Aeres Hogeschool Dronten, Flevomeer Bibliotheek en de gemeente Dronten hebben de handen ineengeslagen voor het project Toekomststoel. Afgelopen jaar nam het Ichthus College deel aan dit project. Nu participeren de basisscholen Aquamarijn en Christiaan Huygens. Twee studenten van de Aeres Hogeschool Dronten hebben een les over duurzaamheid ontwikkeld en gepresenteerd aan de leerlingen van beide scholen. Doel van de lessen, leerlingen in aanraking laten komen met duurzaamheid in de omgeving. Donderdag 12 mei brachten de leerlingen een bezoek aan de hogeschool en hebben zij de ideeën gepresenteerd.

De toekomststoel is een initiatief van Jan Terlouw. Het doel van de toekomststoel is om de jeugd een stem te geven bij de beslismomenten van nu. Met de mee participerende bassischolen is het project in het najaar van 2021 van start gegaan. De opdracht was om een duurzame oplossing te vinden voor een probleem waar de Gemeente Dronten nu last van heeft.

De leerlingen gingen aan de slag met de volgende problemen: er zijn te weinig vuilnisbakken in Dronten waardoor er te veel zwerfafval is, bewoners pakken te vaak de auto en veel energieverspilling door onnodig energieverbruik.

Donderdag 12 mei was het dan zo ver. Beide klassen kwamen naar Aeres Hogeschool Dronten om hun ideeën te pitchen aan de jury. De jury bestond uit Kees van Woerden (ondernemer in Dronten) Esmee Spoler (onderzoeksassistent binnen het lectoraat Circulair Ondernemen en Inge Dix (FlevoMeer Bibliotheek). Het was een gezellige dag. De leerlingen hebben fanatiek hun ideeën gepitched en daar is uiteindelijk een winnaar uitgekomen. Het idee: Een prullenbak waarbij wanneer je iets gesorteerd weggooit de prullenbak een complimentje geeft. Deze prullenbak is aangedreven op zonne-energie. Ze zijn op het idee gekomen omdat ze vaak mensen gemakzuchtig afval in de natuur zagen gooien. Zij hopen dat doormiddel van een complimentje mensen meer gemotiveerd worden om hun afval daadwerkelijk in de prullenbak te gooien. De prullenbak is op zonne-energie aangedreven omdat zo de prullenbak wordt aangedreven door groene energie.

De scholieren kijken terug op een fantastische dag en de winnende groep hoopt dat de gemeente Dronten hun idee gaat bekijken en er geïnspireerd door raakt. Aan het einde van de dag kreeg iedereen als dank voor hun inzet een duurzame reep chocolade mee naar huis.