FlevoMeer Bibliotheek in Top 20 best presterende bibliotheken

Gepubliceerd op: 19 december 2019 12:45

Een leuk bericht voor FlevoMeer Bibliotheek: de bibliotheek staat op plek 16 van de best presterende bibliotheken in Nederland. Van de 146 bibliotheekorganisaties die volgens de Deckers-index zijn beoordeeld, is een 16e plek een mooie prestatie van de bibliotheekorganisatie in Flevoland.

Directeur Jan Gommer is ontzettend blij met deze positie voor ‘zijn bibliotheek’. Hij vindt dat zijn medewerkers een grote bijdrage hebben geleverd aan deze prachtige prestatie. “Dit laat zien dat onze bibliotheekorganisatie goed inspeelt op de vraag van nu. Met name ons steeds grotere aanbod aan activiteiten, van lezingen tot workshops en van cursussen tot voorstellingen, voorziet in een duidelijke behoefte. FlevoMeer Bibliotheek is zoveel meer dan alleen boeken. We zijn een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en zichzelf kunnen ontwikkelen” vertelt Jan Gommer trots.

Deckers-index

Als strategisch adviseur voor de Koninklijke Bibliotheek en voor de provinciale bibliotheekorganisatie Rijnbrink is Mark Deckers verantwoordelijk voor deze ranglijst. Deckers kijkt bij de samenstelling van deze top-20 onder meer naar het aantal uitleningen per lid, het percentage lid, het aantal bezoeken per inwoner en het aantal activiteiten per 1.000 inwoners. Deze cijfers worden jaarlijks door de bibliotheken aangeleverd bij de Koninklijke Bibliotheek. Opvallend is dat er minder grote steden in de lijst zijn terug te vinden. Als reden daarvoor wordt genoemd dat grote steden in de regel minder leden kennen dan kleinere plaatsen of plaatsen met een hoog opleidingsniveau. In zijn toelichting zegt Deckers: “Het is zonder meer een knappe prestatie van een bibliotheek om op basis van een gebalanceerd aantal factoren op alle fronten goed te scoren.”