Hoe kies je een veilig wachtwoord?

Gepubliceerd op: 7 februari 2017 08:17

Een wachtwoord is als een onderbroek: je deelt hem niet met anderen en moet hem regelmatig verversen. Dat is de belangrijkste tip van onze mediacoach Tjarko Roorda op Safer Internet Day.

Qwerty, password, 1234567 of welkom3 zijn veelgebruikte wachtwoorden wereldwijd. We weten allemaal wel dat het eigenlijk niet slim is om makkelijke wachtwoorden te gebruiken. En dat je beter niet hetzelfde wachtwoord op meerdere internetsites kunt gebruiken. Toch doen veel mensen dit. Mediacoach Tjarko Roorda legt uit hoe je een goed wachtwoord kiest.

Een langer wachtwoord is veiliger

Zorg dat je wachtwoord langer is dan acht tekens. Hoe langer een wachtwoord is, hoe moeilijker het te raden is. Een wachtwoord met 8 tekens is veel makkelijker te raden dan een wachtwoord met 12 tekens.

Gebruik in je wachtwoord hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. Vervang letters door tekens bijvoorbeeld b03k3nw#rm3n. De o is vervangen door de nul, de e is vervangen door de 3 en de u door de #.   

Een wachtzin is makkelijker te onthouden

Bedenk een makkelijke zin met minstens één getal en een leesteken. Bijvoorbeeld Ik houd honderd keer meer van Afrojack dan van Lenny Kravitz. Neem daarna van elk woord de eerste letter en verander de letters in getallen en voeg een leesteken toe. Ihhkmvadvlk wordt dan Ih100kmvAdvLK!

Gebruik verschillende wachtwoorden

Het is veiliger om voor elke dienst of internetsite een ander wachtwoord te gebruiken. Om toch al die verschillende wachtwoorden te kunnen onthouden, kies je een basiswachtwoord dat je per dienst aanvult met een variabel deel.  

Een variabel deel kun je op verschillende manieren kiezen. Pak bijvoorbeeld de tweede en laatste letter van de internetdienst die je gebruikt. Voor LinkedIn krijg je dan IN. Of kies de kleur van het logo van de dienst en pak daar de laatste twee of drie letters van.