VoorleesExpress Noordoostpolder zoekt voorlezers

Gepubliceerd op: 16 maart 2021 08:45

Word je vanaf jonge leeftijd in jouw taalontwikkeling gestimuleerd? Dan presteer je beter op school. De kans dat je taalplezier beleeft is vele malen groter als je thuis wordt voorgelezen. Die positieve invloed blijft je verdere levensloop aanwezig.

Taalontwikkeling is van onschatbare waarde

Ruim 15% van de jongeren in Nederland heeft een taalachterstand. Deze kinderen hebben moeite met het begrijpen van hun schoolboeken. Een kind uit een ‘pratend’ gezin heeft na vier jaar 30 miljoen meer woorden gehoord dan een kind uit een zwijgzaam gezin. Een taalstimulerend thuisklimaat heeft een significant effect op prestaties van kinderen, hun hele leven lang!
Voor gezinnen met kinderen tussen de leeftijd van 4 tot en met 8 jaar die een taalachterstand hebben of risico lopen op een taalachterstand is er VoorleesExpress.

VoorleesExpress in het kort

Voor vrijwilligers

Wat is de VoorleesExpress?

De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen die moeite hebben met taal extra aandacht krijgen. Vrijwilligers hebben twintig sessies met een gezin. Je ontmoet elkaar thuis of op een openbare plek zoals in de bibliotheek. Samen met de ouders ga je lekker aan de slag met taal(spelletjes) en (voor)lezen. Wij volgen alle adviezen van het RIVM en kijken kritisch per situatie wat de beste oplossing is om toch samen taal- en leesplezier te hebben en zoveel mogelijk gezinnen te bereiken.

Word vrijwilliger

Juist nu hebben we vrijwilligers extra hard nodig. Ook op afstand kunnen we kinderen en ouders heel goed ondersteunen. We zetten VoorleesExpress-sessies in en organiseren contactmomenten op afstand. In Noordoostpolder zijn er al enkele vrijwilligers met heel veel plezier aan de slag. Hoe meer vrijwilligers er zijn, des te meer gezinnen kunnen we bereiken.
Doe jij mee?

Wat doe je als voorlezer bij de VoorleesExpress?

Met de VoorleesExpress kun jij een verschil maken voor een kind in je omgeving. Wij zijn op zoek naar creatieve vrijwilligers die graag samen met een kind én de ouders aan de slag gaan met voorlezen en taalspelletjes. Je bent daarbij eigenlijk het voorbeeld voor de ouders. Je streeft ernaar dat ouder(s) uiteindelijk zelf blijvend hun kinderen (meer) stimuleren in de taalontwikkeling. Je zoekt samen naar de mogelijkheden en kansen in dit specifieke gezin. Als vrijwilliger doe je 20 sessies met het gezin. Je doet dit (meestal) een keer per week op een vaste moment. In overleg met het gezin plan je het tijdstip/de dag in.

Meld je aan

Handig om te weten

Duur: per gezin/ronde zo'n 30 weken inclusief voorbereiding, contactmomenten en training.
Tijd: 50 uur, inclusief voorbereiding, contactmomenten en training verdeeld over 30 weken.
Locatie / plaats: Emmeloord

Training en begeleiding

Als vrijwilliger krijg je, naast persoonlijke begeleiding, digitale toegang tot ‘Mijn.VoorleesExpress’. Daar kun je kennis opdoen over interactief voorlezen, meertaligheid en het betrekken van de ouders bij het voorlezen en via de Vraagbaak advies vragen aan andere vrijwilligers. VoorleesExpress bestaat sinds 2006, er is dus een schat aan informatie te vinden voor jou als vrijwilliger. Je kan je, per sessie, goed voorbereiden en gebruik maken van de vele ideeën die als suggesties worden gedeeld. Je kan ook kiezen om je eigen taal-creativiteit of muzikaliteit in te zetten.

Onkostenvergoeding

Als voorlezer bij de VoorleesExpress Noordoostpolder ontvang je een gratis Basis bibliotheekabonnement voor jezelf en natuurlijk een pasje om boeken voor jouw voorleeskind(eren) uit te zoeken. Aan het eind van het jaar is er een gezellige activiteit/samenzijn met uitreiking van een kerstattentie. Indien van toepassing kun je de reiskosten vergoed krijgen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op https://voorleesexpress.nl/locatie/noordoostpolder. of neem contact op met Anita Boes projectleider VoorleesExpress Noordoostpolder. Email: voorleesexpressnop@flevomeerbibliotheek.nl Bellen kan ook: 06 - 41068287.