VoorleesExpress Noordoostpolder zoekt voorlezers

Gepubliceerd op: 8 september 2020 08:45

Word je vanaf jonge leeftijd in jouw taalontwikkeling gestimuleerd? Dan presteer je beter op school. De kans dat je taalplezier beleeft is vele malen groter als je thuis wordt voorgelezen. Die positieve invloed blijft je verdere levensloop aanwezig.

Helaas wordt er niet bij alle kinderen thuis (voldoende) voorgelezen. Als kinderen te weinig met boeken en lezen in aanraking komen, beginnen zij vaak met een taalachterstand aan de basisschool. En dat is jammer!
De VoorleesExpress helpt gezinnen om op een leuke manier de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren. In Noordoostpolder is de VoorleesExpress er voor kinderen van 4 tot en met 8 jaar.

VoorleesExpress in het kort

Voor vrijwilligers

De VoorleesExpress is op zoek naar nieuwe voorlezers!

De VoorleesExpress is altijd op zoek naar nieuwe voorlezers. Want hoe meer vrijwilligers, hoe meer gezinnen mee kunnen doen met VoorleesExpress!
Kun jij op interactieve manier kinderen voorlezen? Wil je ouders het belang van voorlezen en taalspelletjes bijbrengen? Wil je een bijdrage leveren aan het stimuleren van de taalontwikkeling van kinderen? Dan is de VoorleesExpress geknipt voor jou!

Wat doe je als voorlezer bij de VoorleesExpress?

Met de VoorleesExpress kun jij een verschil maken voor een kind in je omgeving. Wij zijn op zoek naar creatieve vrijwilligers die graag samen met een kind én de ouders aan de slag gaan met taal. Gedurende de Corona-maatregelen kijken we met jou hoe je op afstand, toch een kind kunt stimuleren in de taalontwikkeling.
Je gaat het kind/de kinderen voorlezen, maar ook breder kijken op welke manier kinderen thuis meer gestimuleerd worden in taal. Daarbij ben je eigenlijk een coach voor de ouders, en streef je ernaar dat zij zelf blijvend hun kinderen meer stimuleren in de taalontwikkeling. Je zoekt samen naar de mogelijkheden en kansen in dit specifieke gezin.
Als vrijwilliger doe je 20 sessies met het gezin. Je doet dit één, of meerdere keren per week, op vaste momenten. In overleg met het gezin plan je het tijdstip/de dag in.

Aanmelden

Wil je boeiend en inspirerend vrijwilligerswerk doen? Meld je dan aan als voorlezer bij de VoorleesExpress! Nadat je online het aanmeldformulier hebt ingevuld, word je uitgenodigd voor een (online) intakegesprek. In dit gesprek maken we nader kennis met elkaar en kijken we wat de bibliotheek en jij voor elkaar kunnen betekenen. Bij de aanmelding kun je aangeven of digitaal of bij het gezin thuis wil voorlezen.

Duur: per gezin/ronde zo'n 30 weken inclusief voorbereiding, contactmomenten en training
Tijd: 50 uur, inclusief voorbereiding, contactmomenten en training verdeeld over 30 weken.
Locatie / plaats: Emmeloord of via beeldbellen

Training en begeleiding

Nadat je online het aanmeldformulier hebt ingevuld, word je uitgenodigd voor een intakegesprek. In dit gesprek maken we nader kennis met elkaar en kijken we of VoorleesExpress past bij jou.
Als vrijwilliger van de VoorleesExpress krijg je naast persoonlijke begeleiding toegang tot Mijn.VoorleesExpress. Daar kun je kennis opdoen over interactief voorlezen, meertaligheid en het betrekken van de ouders bij het voorlezen en via de Vraagbaak advies vragen aan andere vrijwilligers.
VoorleesExpress bestaat sinds 2006, er is dus een schat aan informatie te vinden voor jou als vrijwilliger. Je kan je, per sessie, goed voorbereiden en gebruik maken van de vele ideeën die als suggesties worden gedeeld. Je kan ook kiezen om je eigen taal-creativiteit of muzikaliteit in te zetten.

Onkostenvergoeding

Als voorlezer bij de VoorleesExpress Noordoostpolder ontvang je een gratis Basis bibliotheekabonnement voor jezelf en natuurlijk een pasje om boeken voor jouw voorleeskind(eren) uit te zoeken. Aan het eind van het jaar is er een gezellige activiteit/samenzijn met uitreiking van een kerstattentie. Indien van toepassing kun je de reiskosten vergoed krijgen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op https://voorleesexpress.nl/locatie/noordoostpolder. of neem contact op met Anita Boes projectleider VoorleesExpress Noordoostpolder. Email: voorleesexpressnop@flevomeerbibliotheek.nl Bellen kan ook: 06 - 41068287.