VoorleesExpress gaat van start met digitaal voorlezen

Gepubliceerd op: 16 april 2020 15:47

Word je vanaf jonge leeftijd in jouw taalontwikkeling gestimuleerd? Dan presteer je beter op school. De kans dat je taalplezier beleeft is vele malen groter als je thuis wordt voorgelezen. Die positieve invloed blijft je verdere levensloop aanwezig.

Helaas wordt er niet bij alle kinderen thuis (voldoende) voorgelezen. Als kinderen te weinig met boeken en lezen in aanraking komen, beginnen zij vaak met een taalachterstand aan de basisschool. En dat is jammer!
De Voorleesexpress helpt gezinnen om op een leuke manier de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren. In Noordoostpolder is de Voorleesexpress er voor kinderen van 4 tot en met 8 jaar.

De VoorleesExpress is op zoek naar nieuwe voorlezers!

Kun jij op interactieve manier kinderen voorlezen? Wil je ouders het belang van voorlezen bijbrengen? Wil je een bijdrage leveren aan het stimuleren van de taalontwikkeling van kinderen? Dan is de VoorleesExpress op zoek naar jou!

Wat doe je als voorlezer bij de VoorleesExpress?

Je gaat twintig weken op een vast moment in de week langs bij een gezin. Je gaat een of meerdere kinderen (4-8 jaar) voorlezen. Daardoor breng je leesplezier in het gezin. Je stimuleert kinderen in hun taalontwikkeling. Je betrekt de ouders en geeft hen de handvatten om zelf voor te lezen en (bibliotheek)boeken in huis te halen. Daarvoor breng je met het gezin een bezoek aan de bibliotheek.
Als vrijwilliger van de VoorleesExpress word je goed getraind en begeleid. Naast persoonlijke begeleiding krijg je toegang tot Mijn.VoorleesExpress. Daar kun je kennis opdoen over interactief voorlezen, meertaligheid en het betrekken van de ouders bij het voorlezen en via de Vraagbaak advies vragen aan andere vrijwilligers.

Digitaal voorlezen

In verband met de Corona-tijd bieden we VoorleesExpress online aan. De vrijwilliger gaat twee of drie keer per week een half uurtje via een beeldbelprogramma voorlezen en taalspelletjes doen met het kind(-eren). In overleg met het gezin en de vrijwilliger wordt gekozen voor een programma wat fijn werkt (denk aan Whatsapp, Skype, Zoom, Facetime, Google Hangout).

Aanmelden

Wil je boeiend en inspirerend vrijwilligerswerk doen? Meld je dan aan als voorlezer bij de VoorleesExpress! Nadat je online het aanmeldformulier hebt ingevuld, word je uitgenodigd voor een intakegesprek. In dit gesprek maken we nader kennis met elkaar en kijken we wat de Bibliotheek en jij voor elkaar kunnen betekenen. Bij de aanmelding kun je aangeven of je ook digitaal wil voorlezen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op https://voorleesexpress.nl/locatie/noordoostpolder. of neem contact op met Anita Boes projectleider VoorleesExpress Noordoostpolder. Email: voorleesexpressnop@flevomeerbibliotheek.nl Bellen kan ook: 06 - 41068287.