Sander de Vries en Floor Koedam winnen gedichtenwedstrijd Lelystad

Gepubliceerd op: 31 januari 2020 11:00

Met een bijzonder hoog niveau aan ingezonden gedichten, kwalitatief goede voordrachten, een goed gevulde zaal en een inspirerende invulling van het pauzeprogramma door Amsterdamse stadsdichter Gershwin Bonevacia mag de Jaarlijkse Gedichtenwedstrijd van FlevoMeer Bibliotheek Lelystad een succes genoemd worden. Sander de Vries uit klas 1S van ISG Arcus sleepte de Jaarlijkse Jongeren PoëziePrijs in de wacht en Floor Koedam won de prijs voor volwassenen.

Uit het juryrapport

Sander schreef voor een poëzieproject op zijn school ISG Arcus het gedicht ‘Als de toekomst een kristal was’. Zijn gedicht was één van de dertig die zijn docent instuurde voor de wedstrijd bij FlevoMeer Bibliotheek. Uiteindelijk droegen tien leerlingen voor tijdens de voordrachtavond. Thom Ummels, juryvoorzitter, sprak lovend over Sanders inzending: “Hij gebruikt prachtige beeldspraak in zijn gedicht. Kristalhelder! Ook wist hij het goed voor te dragen.” Floor Koedam was de favoriet van zowel de jury als het publiek bij de wedstrijd voor volwassenen. “Met zijn gedicht ‘Komt een man bij de dokter…’ heeft Floor persoonlijke emoties sterk overgebracht,” aldus Ummels. “Het heeft een mooie zinsopbouw en een goede balans. Bijzonder is de dialoogstijl, die niet alleen in de inhoud tot uitdrukking kwam, maar ook in zijn voordracht.” Koedam won de Jaarlijkse Gedichtenwedstrijd al eerder in 2017 met zijn gedicht ‘Wet Floor’. Naast Thom Ummels (Sunsation) zaten ook Dorée de Kruijk (Gedichtenmuur) en Juul Baars (Stadsdichter van Lelystad) in de jury. Marian van Gog hielp bij de publiekstelling.

Gershwin Bonevacia

Gershwin Bonevacia begon zijn voordracht met een introductie van hemzelf en zijn weg naar het stadsdichterschap, die zeker niet zonder hobbels verliep gezien zijn dyslectie. Met zijn verhaal liet hij de aanwezigen op inspirerende manier zien dat je alles kunt, als je er maar voor gaat. Ook droeg hij enkele sprekende gedichten voor uit zijn bundel Ik heb een fiets gekocht en hij had verschillende keren de lachers op zijn hand. Na afloop van zijn voordracht overhandigde de bekende dichter de winnaars hun prijzen.

Over de Jaarlijke Gedichtenwedstrijd

De Jaarlijkse Gedichtenwedstrijd werd georganiseerd door FlevoMeer Bibliotheek Lelystad tijdens de Landelijke Gedichtendag als onderdeel van de Nationale Poëzieweek. Deze duurt van donderdag 30 januari t/m woensdag 5 februari en tijdens deze week vieren we de poëzie. De winnaars ontvingen een zilveren hangertje en een podium tijdens poëziefestival Sunsation. Dit jaar vindt het festival plaats op vrijdag 19 en zaterdag 20 juni. Benieuwd naar de programmering van het festival? Neem dan een kijkje op www.festivalsunsation.com.

Sander de Vries wint de Jongeren PoëziePrijs met zijn gedicht Als de toekomst een kristal was.

Floor Koedom wint de Jaarlijke Poëziewedstrijd met zijn gedicht Komt een man bij de dokter....