Zonnepanelen op dak bibliotheek

Gepubliceerd op: 2 augustus 2017 08:45

Wel graag zonnepanelen maar niet op uw eigen dak? Voor leden van bibliotheek Noordoostpolder is dat binnenkort mogelijk.

FlevoMeer Bibliotheek  en EnergiePioniers Noordoostpolder (EPN) werken samen in een voor Emmeloord uniek project: Postcoderoos Bibliotheek. Het project biedt leden van de bibliotheek de mogelijkheid om ”hun eigen panelen” op het dak van de bibliotheek te plaatsen.  Op het dak van de bibliotheek kunnen bijna 400 panelen worden geplaatst. Hiervan zal de bibliotheek zelf ruim 200 panelen plaatsen zodat er nog voldoende ruimte is voor particuliere panelen.

Voordelen

Door zonnepanelen te kopen wordt duurzame energie opgewekt. Leden van de bibliotheek die meedoen aan dit Postcoderoos project, hoeven 15 jaar lang geen Energiebelasting te betalen. Doordat het als project wordt aangepakt, kan de aanschafprijs van de zonnepanelen laag worden gehouden. De werkzaamheden worden door de coöperatie EPN gedaan.

• U kunt al meedoen met 1 paneel
  • Inleg per paneel € 250,- tot max € 275,-.
  • Binnen 10 jaar heeft u deze investering terugverdiend.
  • U produceert per paneel 225 Kw per jaar 100% groene stroom.
  • 15 jaar lang betaalt u geen energiebelasting over deze productie.
  • U heeft er (bijna) geen omkijken naar omdat EPN zorgt voor aanleg en onderhoud.
  • Zelf geen geschikt dak? Op deze manier draagt u toch bij aan duurzame energie!

Om mee te kunnen doen aan het project zijn er een aantal voorwaarden:

• u bent lid van FlevoMeer Bibliotheek;
  • u woont in één van de volgende postcodegebieden: 8301, 8302, 8303, 8304 of 8305.
  • u bent of wordt lid van een lokale coöperatie die het project uitvoert, dit is een wettelijke verplichting. In dit geval is dat EPN.

EnergiePioniers Noordoostpolder

De coöperatie EnergiePioniers Noordoostpolder, onderdeel van Pioniers van de Toekomst, heeft de leiding over het Postcoderoosproject. De aanschaf van de panelen en het onderhoud worden door de EPN gedaan. Voor dit project zullen de deelnemers worden ondergebracht in een aparte afdeling van de coöperatie. Alle administratieve zaken en contact met overheden en belastingdienst worden door EPN gedaan of ondersteund. Eerder heeft EPN met het bedrijf Verwer in Marknesse een Postcoderoosproject gerealiseerd met 180 panelen. Dit project is in het voorjaar van 2017 in gebruik genomen.

Energiemaatschappij

De energie wordt afgenomen door de Noordelijk Lokaal Duurzaam (NLD) Een coöperatie van coöperaties in Friesland Groningen en Drenthe. EnergiePioniers Noordoostpolder is lid van deze coöperatie. Door de energie aan deze maatschappij te leveren wordt gegarandeerd dat deze alleen geleverd wordt aan mensen die bewust kiezen voor groene stroom.

Voorlichtingsbijeenkomst

Op woensdag 23 augustus worden er twee voorlichtingsbijeenkomsten gehouden: om 14.00 uur en om 20.00 uur. Judo Bakker van EnergiePioniers Noordoostpolder vertelt meer over het project en er is gelegenheid tot het stellen van vragen. De bijeenkomst duurt ongeveer anderhalf uur.

Meer informatie staat op deze pagina.