Huis voor Taal Lelystad

Huis voor Taal in FlevoMeer Bibliotheek Lelystad is dé plek waar je terecht kunt om samen met een getrainde taalgids/vrijwilliger te werken aan het verbeteren van je Nederlands.

Taalondersteuning voor laaggeletterden

Huis voor Taal geeft laagdrempelige taalondersteuning aan volwassen laaggeletterden en anderstaligen. In het Huis voor Taal is oefenmateriaal aanwezig. Er zijn ook computers waarop je kunt oefenen. Hierbij staat het ontwikkelen van de basisvaardigheden (taal, rekenen en digitale vaardigheden) centraal. Huis voor Taal is geen school, maar een plek om samen te oefenen. Onze missie is om mensen vaardiger te maken voor het leven. Doen, durven en je prettig voelen is ons motto.

Interview met Yahja Kokash

Yahja Kokash woont nu bijna twee jaar in Nederland sinds hij Syrië ontvluchtte. Daar was het namelijk niet leefbaar meer. 'Er was lang niet alle dagen werk, dus ook niet altijd genoeg geld om alle dagen eten te kunnen kopen,' vertelt hij. 'En de leider van Syrië legde rare regels op. Daardoor was het daar niet leefbaar.'
Hij studeerde in Syrië voor computerhelpdeskmedewerker en daarnaast werkte hij. 'Het liefst zou ik dat hier ook weer willen doen: verder studeren en werken met computers en met mensen, maar daarvoor spreek ik de Nederlandse taal nog niet goed genoeg.' Daarom volgt Yahya Nederlandse taallessen en bezoekt hij bij FlevoMeer Bibliotheek Huis voor Taal.
Andere statushouders uit Syrië hebben hem die tip gegeven; ze zeiden dat je daar voor specifieke vertaalvragen terecht kon.'Ik kon gelukkig al goed Engels spreken. Ook volgde ik al Nederlandse taallessen, voordat ik bij Huis voor Taal kwam. Daardoor had ik een voorsprong op de andere mensen. Zo kon ik hen ook al snel helpen."

Eigen website

Huis voor Taal heeft ook een eigen website: Huis voor Taal Lelystad.  
Via onderstaande knop is het Jaarverslag 2018 van Huis voor Taal Lelystad beschikbaar. Lees over alle ontwikkelingen van Huis voor Taal Lelystad in 2018.

Open

Huis voor Taal is geopend op: 

  • maandag van 13:00 - 15:00 uur     
  • dinsdag van 11.00 -15.00 uur
  • woensdag van 11.00 -15.00 uur en van 14:00-16:00 uur een conversatiegroep
  • donderdag van 11.00 -15.00 uur
  • vrijdag van 11.00 -13.00 uur

Tijdens openingsuren heten de taalgidsen in de bibliotheek u van harte welkom. Komt u voor het eerst dan vindt er direct een kennismakingsgesprek plaats. Samen met een taalgids vult u het registratieformulier in. Na het gesprek kunt u blijven en meedoen.