Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Poëzie wordt cool door AI op School

donderdag 20 juni 2024

Juni is de maand van AI (kunstmatige intelligentie). Een perfect moment om terug te kijken op een innovatief educatieprogramma dat FlevoMeer Bibliotheek recent organiseerde op middelbare scholen in Flevoland in samenwerking met Innovatieteam Flevoland.


“Als je mij een jaar geleden had verteld dat ik poëzie zou schrijven met AI, dan had ik je voor gek verklaard,” zei AI-dichter Maarten Inghels op het Berechja College op Urk. Zijn werk heeft een digitale tweeling: de Poem Booth, een machine die in enkele seconden poëzie in zijn stijl schrijft. 

Moeten dichters door deze ontwikkeling vrezen voor vervanging door AI? In maart en april gingen meer dan 600 leerlingen uit Flevoland op zoek naar het antwoord op deze vraag met de Poem Booth, tijdens workshops over poëzie, AI en ChatGPT. 

De lessen werden georganiseerd door leesconsulenten en mediacoaches van De Bibliotheek FlevoMeer in samenwerking met verschillende middelbare scholen en ontwerpstudio VOUW. “AI is overal, dus waarom zou je leerlingen niet bewust maken van hoe dat werkt en wat het kan?” vroeg Lisette van Kasteren, adviseur Digitale Geletterdheid zich vooraf af.  De scholentour op het Berechja College, het Ichthus College, de Bonifacius mavo en Porteum Lelystad leverde de volgende resultaten op: 

  • Op het Berechja College op Urk volgden 200 derdeklassers een workshop met de Poem Booth, ingeleid door Maarten Inghels. 

  • Op de Bonifacius MAVO in Emmeloord werkten 130 examenleerlingen aan een opdracht voor hun Nederlands portfolio. 

  • Op het Ichthus College in Dronten werden op één dag 605 gedichten gegenereerd. 

  • Op het Porteum in Lelystad gingen 300 leerlingen in workshops in discussie over de kwaliteit van AI-poëzie. 

  • Er heeft een fysieke en digitale boekencollectie meegereisd over AI en Poëzie. 

  • In totaal produceerde de Poem Booth 4315 gedichten op de scholen.  

De Poem Booth Tour op de scholen bood een goede kennismaking met AI en gaf leerlingen de kans om generatieve AI te proberen. “Ik vond het best cool dat hij in een paar seconden een heel gedicht kon maken over hoe je eruitziet,” zei een leerling uit Urk na de workshop. Het programma stimuleerde kritisch denken over de mogelijkheden van AI. In dit geval voorlopig goed nieuws voor Maarten; veel leerlingen vonden de machinale gedichten van zijn AI-tweeling minder persoonlijk en veel algemener dan een dichtvers geschreven door iemand van vlees en bloed.

Naast de scholentour stond de Poem Booth ook in de bibliotheken in Almere en Lelystad. 

In Bibliotheek Lelystad stond de Poem Booth als blikvanger in de buurt van de informatiebalie. In een korte enquête gaven mensen aan of ze al met AI werken in hun dagelijks leven. De meesten gebruiken het voor vertaalopdrachten, maar het is blijkbaar ook al een populaire manier om met huiswerk te helpen. Naast een tafel met hoeden en brillen om op de foto te gaan, stond er ook een boekencollectie over AI en poëzie.

Meer informatie over het educatieprogramma Poëzie en AI is te verkrijgen bij FlevoMeer Bibliotheek, meer informatie over de tour met de Poem Booth bij bibliotheken is in te winnen bij Innovatieteam Flevoland (innovatie@bibliotheeknetwerkflevoland.nl)